Aseară am participat la un eveniment organizat de Totul despre raw – Încearcă raw pentru inima ta în cadrul unei cafenele foarte primitoare – Fitto.
Am fost foarte fericită să văd câtă lume a venit să ne cunoască. Şi ce lume… oameni frumoşi, calzi şi evident sănătoşi.

Pentru demonstraţia culinară am ales 2 reţete extrem de simple şi aş zice banale în reţetarul bucătarilor raw. Am vrut să arătăm ce se poate face cu o cană de migdale – ca să anulăm mitul „să găteşti raw este costisitor”.

Am preparat un delicios lapte de migdale şi o budincă de psyllium cu caise şi mango, am povestit despre bombonele (sau batoanele), biscuiţii ce se pot face din pulpa rămasă de la lapte.

Am promis că voi scrie reţetele de ieri, aşa că iată:

Laptele de migdale

– 1 cană migdale hidratate 8 ore, clătite şi scurse;
– 3 căni apă plata (sau mai multe dacă vi se pare prea gras);
– 5 curmale (după gust);
– 3 smochine (după gust);
– 1 lingură miere (după gust);
– 1 praf scorţişoară, nucşoară, vanilie, cardamon etc.

Se pun migdalele în blender, se toarnă o cană de apă şi un vârf de sare (nu este obligatoriu, eu am omis la prezentare) şi se blenduieste. După ce s-au mărunţit bine, adăugăm treptat şi restul de apă.

Pregătim un castron larg şi suficient de adânc, o bucată de tifon dublă sau un sac special pentru strecurat şi turnam lichidul vâscos. Mai stoarcem şi din pulpa rămasă în tifon.
Punem pulpa rămasă într-un castronel şi o depozităm la congelator în cazul în care nu o folosim în ziua respectivă.
Turnăm încă o dată laptele în blender, treptat, împreună cu smochinele (fără codiţe), curmalele (fără samburi) şi mirodeniile preferate.
Se blenduieste până când fructele uscate sunt încorporate bine (de aceea punem treptat laptele) şi se serveşte.
Este o băutură pe care turiştii o servesc cu mare interes în Maroc şi Liban, având impresia că este un secret al bucătăriei orientale tradiţionale.

Budincă de psyllium/seminţe chia

– 1 cană lapte migdale/ 1 cană suc fructe;
– fructe uscate (stafide, merişoare, prune, caise etc.);
– 1 sau 2 fructe proaspete tăiate cubuleţe;
– miere (dacă nu a fost îndulcit laptele/sucul);
– 1 lingură tărâţe psyllium/seminţe chia.

Avem nevoie de un castronel de cereale în care turnăm laptele sau sucul, adăugăm fructele uscate, fructele proaspete (stabileşte fiecare cât de abundentă va fi budincă) şi lingura de tărâţe/seminţe în ploaie. După care amestecăm până se încorporează bine şi aşteptăm să se întărească (cam 10 minute la psyllium şi mai mult la seminţele de chia). Pentru un aspect estetic putem să punem în castronele mici budinca, o lăsăm la frigider câteva ore, după care o răsturnăm.

Din pulpa rămasă de la lapte putem să facem brânză de migdale, bombonele, batoane, biscuiţi dulci sau săraţi, chifteluţe şi lista poate continua atunci când descoperim joaca de-a gătitul raw.

Brânză de migdale

– 2 căni migdale hidratate sau de pulpă rămasă de la lapte;
– 3 căţei de usturoi;
– zeama de la o lămâie mare;
– 1 sfert cană de ulei măsline;
– sare după gust;
– 1 deget de ghimbir curăţat şi răzuit;
– apă cât să proceseze blenderul.

Se pun în blender toate ingredientele şi se procesează până se formează o crema tartinabila (la pulpa de la lapte o să fie fină), se mai adaugă sare, zeamă de lămâie (după gust) şi se răstoarnă într-un castron. Se adaugă verdeaţa tocată mărunt (mărar, busuioc, pătrunjel etc.- ce doriţi – toate sau doar un fel).

Să fiţi jucăuşi!