Iată reţeta de cozonac pe care am realizat-o la Omra la atelierul organizat de totul despre raw:

Aluatul :

– 400 grame făină (cât mai fină) de hrişcă (galben-verzuie, cea maro este prăjită);
– 6 curmale;
– 6 smochine;
– 1 praf nucşoară;
– 1 praf vanilie;
– 1 lingură miere;
– 100 ml apă /suc portocale.

Umplutura:

– 125 grame nuca românească/mac;
– 2 linguri cacao/carob (nu şi dacă puneţi mac);
– 100 ml suc portocale;
– 1 praf scorţişoară;
– 100 grame stafide;
– miere dacă simţiţi nevoia.

Sos :

– 6 curmale;
– 6 smochine;
– 200 ml suc de portocale/apă;
– un praf scorţişoară/vanilie/nucşoară;
– 100 grame nuca românescă măcinată pentru ornat/mac.

1. Începem prin a transformă hrişca în făină fină;
2. Punem ingredientele pentru aluat în robot şi îl lăsăm să proceseze până obţinem un aluat lipicios (se desprinde de pe pereţii robotului şi se strânge);
3. Întindem aluatul cu ajutorul unui sucitor umed (pentru a nu se lipi) pe o hârtie de copt cerată sau folie de plastic în formă de dreptunghi, cu o grosime de aproximativ 0,5-1 cm;
4. Punem ingredientele pentru umplutură în robot şi amestecăm puţin – nuca trebuie să rămână bucăţele;
5. Întindem umplutura cât mai omogen peste aluatul întins;
6. Cu ajutorul hârtiei de copt/foliei de plastic începem să rulăm cât mai strâns rulada;
7. O lăsăm să se întărească la frigider pentru 2 ore;
8. Preparam sosul: se pun toate ingredientele în blender şi se procesează până rezultă un sos gros;
9. Măcinăm grosier nuca păstrată;
10. Când scoatem de la frigider rulada turnam sosul pe deasupra, presărăm nuca măcinată, feliem şi servim;

PS: se poate face şi varianta cu fulgi de ovăz în loc de hrişcă, dar nu e tocmai raw şi conţine gluten.

Paşii sunt aceeaşi: întâi se fac făină fulgii, apoi se amestecă.

Din aceste cantităţi iese o ruladă de aproximativ 15 felii .

Să va încânte mesele de sărbătoare şi musafirii!

Andra