Deşi nu e toamnă, ba chiar vine Paştele, inspiraţia mea asta a dictat. Cam târziu aş zice pentru că în toamna tânjeam după găluştile cu prune pe care le făcea mama (ca nimeni alta evident) dar doamna inspiraţie m-a ocolit atunci. Varianta de azi este cu prune uscate, dar se pot pune orice fructe proaspete până la urmă. Cantităţile sunt mici pentru că a fost ceva experimental, mai exact au rezultat 6 găluşti.

Ingrediente :

Aluat :

– 100 grame de hrişcă făcută făină;
– 100 grame de fulgi cocos făcuţi făină;
– 5 smochine moi;
– 1 lingură miere.

Ingredientele se blenduiesc până obţinem o pastă dulce şi uşor de modelat.

Umplutura:

– 200 grame de prune uscate curăţate de sâmburi;
– zeama de la o portocală;
– scorţişoară după gust.

Se lasă cele trei ingrediente cel puţin 30 minute într-un castronel pentru a se amesteca aromele după care se blenduiesc puţin (un vâj) sau pur şi simplu se toacă mărunt prunele.

Pesmet:

– o mâna de seminţe cânepă râşnite şi amestecate cu scorţişoară.

Descoperire nouă ( primăvară 2015 ) – cel mai bun pesmet sau topping pentru înghețată/prăjituri este combinația de zahăr de cocos, scorțișoară și nuci pecan mărunțite/nucă românească !!!!

Cu mânuţele uşor umede împărţim aluatul în 6 bucăţi, facem cerculeţe cu mâna, punem umplutură cu o linguriţă într-o jumătate a cercului, suprapunem (ca la cornuleţe) după care prin rostogoliri repetate în mânuţe formăm bile. Aluatul este foarte elastic şi nu se crapă la manipulare. Dacă se întâmplă putem să adăugăm pe crăpătură fâşii noi de aluat.
Le tăvălim prin pesmet şi degustăm.

Cu drag ,
Andra