E primul an în care fac pască raw. Nu prea sunt de acord cu înlocuitul produselor tradiţionale, eu personal nu simt nevoia, dar dacă este cerere trebuie să mă adaptez. Am studiat multe reţete până să mă apuc de ea. E o prăjitură aromată, partea de brânză este foarte bine înlocuită de alunele braziliene, iar blatul este subţire şi uşor.

Am renunţat la blatul clasic raw din migdale/nuci pentru că mi se pare că e foarte departe de cel pufos şi făinos (dacă e vorba să înlocuim) şi am avut de ales între fulgi de ovăz şi hrişcă. Am decis hrişca – sunt mare fan al ei, îi ador gustul iar sistemul meu digestiv este foarte fericit cu ea (ajută la curăţirea intestinelor).

E un pic dificil să găseşti hrişca crudă (galben-verzuie) prin plafare sau pieţe dar se mai găseşte uneori. Eu am găsit la Biocorner chiar zilele acestea, se mai găseşte şi în Obor la Orient (uneori) şi am găsit în trecut şi la Real.

Ingrediente pentru 1 kg de pască (2 bucăţi):

Blat :

– 125 grame făină hrişcă;
– 75 grame fulgi de cocos făcuţi făină;
– 6 smochine;
– 6 curmale;
– 1 linguriţă tărâţe psyllium (pentru elasticitate, dacă vreţi să îi faceţi şi ornament);
– zeama de la o lămâie şi o portocală (şi mai mult dacă nu se leagă);
– miere dacă simţiţi nevoia de mai dulce;

Primul pas este să facem făină din hrişcă şi fulgii de cocos, apoi mixăm toate ingredientele până se formează o cocă elastică (la mine în Thermomix s-a format chiar o bilă).

Într-un vas de yena, formă de tort mare sau chiar 2 crăticioare de mărime medie, tapetate cu folie de plastic punem coca rezultată, îmbrăcând şi pereţii vasului. Păstrăm cocă şi pentru câteva modele ornament la sfârşit.

Crema:

– 400 grame alune braziliene hidratate;
– zeama de la 2 lămâi şi 2 portocale;
– coaja rasă de la 2 portocale;
– 2 linguri fulgi de drojdie (accentuează gustul de brânză, dar se poate renunţa);
– 2 prafuri de pudră turmeric pentru culoare;
– un băţ vanilie;
– 150 ml ulei cocos;
– miere după gust;

– apa plată cât să se mixeze ;

– 200 grame stafide.

Alunele se mixează împreună cu toate ingredientele (fără stafide) până obţinem o cremă groasă, uşor grunjoasă, aromată după gusturile personale. O răsturnăm într-un castron şi adăugăm stafidele. O lăsăm un pic să se aşeze, stafidele absorb, se umflă, după care o turnam în coşuleţele de hrişcă (blatul din vase/forme/crăticioare).

Îi facem cruciuliţe, împletituri, modele cu stafide/caise/smochine şi ce ne mai spune inspiraţia, după care o lăsăm la congelator ( dacă o vrem pentru mai târziu ) sau doar la frigider câteva ore .

Să aveţi zile de sărbătoare colorate şi luminoase atât pe mese cât şi în suflet!

Andra