Am vorbit de curând cu cineva despre Italia , aromele legumelor și ierburilor specifice bucătăriei mediteraneene. Și mi s-a făcut o poftă incredibilă de pesto . Nu e busuiocul nostru la fel ca cel de acolo dar oricum sosul pesto raw este delicios. Și foarte versatil pentru că merge în foarte multe combinații . Eu îl folosesc ca sos pentru paste raw sau integrale, hrișcă , la bruschete ( au fost o tratație extraordinară când am avut musafiri neașteptați ) , am umplut cu el roșii la deshidrator si ciuperci . Ciupercile marinate și apoi deshidratate , umplute cu pesto sunt preferatele mele .

fotograf: Cristian Dinu

Pentru pesto e nevoie doar de câteva ingrediente și câteva minute :

– 150 grame de alune braziliene hidratate ;
– o caserolă de busuioc ;
– 2-3 căței de usturoi ;
– sucul de la 2 lămâi ;
– oregano și busuioc uscat ;
– sare, piper după gust ;
– 2 linguri ulei măsline ;
– apă plată cât să acopere ingredientele cu un deget în blender/robot .

Se procesează toate cele enumerate mai sus până obținem consistența de cremă fină ( dar nu obligatoriu , poate vă place și mai grunjos ) . Dacă nu este suficient de verde pentru gustul vostru puteți să adaugați mai mult busuioc sau pătrunjel și chiar rucola ( deși iese cam amar pentru gustul meu ) . De asemenea nucile braziliene se pot înlocui cu cele de caju , dar este altceva . Nucile braziliene aduc cu gustul de parmezan din rețeta originală de pesto italienesc . Oricum este cel mai versatil sos /cremă raw , așa că incercați-l .

Weekend frumos !

Andra