Am rămas datoare de săptămâna trecută cu rețeta de pâine specială pe care mi-o fac eu când poftesc foarte tare . La bază stă o rețetă de pâine irlandeză pe care am adaptat-o cerințelor mele de vegană ( unele rețete sunt cu iaurt ) . Imi place pentru că nu este cu maia ( care presupune o pregătire în prealabil ) și nici cu drojdie  și se face imediat , fără mare tevatură .

10389677_316547831833240_2906468439632894064_n

Iată ingredientele :

  •  150 gr. făină de năut
  • 150 gr. făină de orez
  • 1 și 1/2 linguriță bicarbonat
  • 1 linguriță de zahăr ( este singurul OF al acestei pâinici )
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 200 ml apă călduță
  • 40 grame de semințe esențiale ( in, floarea soarelui , dovleac )
  • 1/2 linguriță de sare

Cuptorul se încinge la 200 grade , se amestecă toate ingredientele ( zahărul dizolvat în apa călduță ) până rezultă un aluat foarte lipicios . Se pune hârtie de copt într-o formă de chec ( asta folosesc eu ) și apoi aluatul rezultat . Se presară pe deasupra cu făină și sare , se crestează dacă se dorește și se lasă la cuptor pentru 45 minute .

Din cauza făinii de năut  aluatul este foarte molatec , nu îi puteți da formă de pâine , de aceea eu folosesc tava de chec . Dacă veți înlocui făina de năut cu alt fel de făină o să puteți să o modelați . Mie îmi place foarte mult gustul făinii de năut , plus faptul că este fără gluten și o proteină excelentă .

Nu știu dacă se poate mânca zilnic precum pâinea obișnuită , pentru că are un gust deosebit . Eu v-aș recomanda oricum  să nu mâncați zilnic pâine – ci doar 2-3 felii de pâine pe săptămână – se digeră foarte greu ( indiferent din ce făină este făcută ) . Acest lucru nu îl spun numai eu , ci nutriționiști adevărați . Nici eu nu am vrut să cred la început , dar treptat , adoptând alimentația vegană și raw corpul mi-a respins pâinea  – mi-am aruncat maiaua după vreo 3 luni timp în care am experimentat tot felul de pâinici și alte produse de panificație ( mucenicii au fost excepționali ) pentru că făceam săptămânal iar digestia mea s-a îngreunat considerabil , au apărut și câteva kg în plus , așa că am ajuns la concluzia că pentru mine este mai bine să mânânc doar ocazional pâine  . Și ocazional îmi fac așa ceva . Oricum vă recomand să mâncați pâine făcută în casă unde puteți avea controlul ingredientelor și  beneficiați de energia dragostei cu care este făcută.

PS : din acest aluat ( din care se poate scoate zahărul )  se pot face și turte gen lipii mai grosuțe în tigaia încinsă , dar fără ulei .

Cu drag ,

Andra