Mi-am dorit să fac această înghețată încă de la începuturile mele în bucătăria raw . Am tot amânat momentul datorită prețului mare al ceaiului matcha sau indisponibilității lui pe stoc . La târgul WAHM am auzit-o pe Claudia ( fondatoarea Delice Corner ) spunând că are  acest ceai verde atât de special . Până la sfârșitul săptămânii următoare am reușit să intru în posesia lui , alături de un mălai cu trufe delicios ( pe care îl recomand tuturor mămăligarilor vegani sau nu , este delicios și fără nici o brânzică, smântână , ci doar cu salată de roșii ) . Un alt detaliu important : la Delice Corner are un pret foarte avantajos !!!

Dar să revin la ceaiul matcha, mai exact la ce este el :

Matcha este un ceai verde produs în Japonia , în regiunea Uji Tawara . Această zonă asigură condițiile ideale pentru plantele de ceai matcha : climat cețos , dealuri , temperaturi , etc. Este utilizat în ceremonia ceaiului , dar și în prepararea diverselor rețete de prăjituri , smoothies, băuturi . Se spune că Matcha ar fii inima rutualului ceaiului în Japonia , timp de sute de ani . În regiunea UJi Tawara se produc și faimoasele ceaiuri shincha, gyokura și sencha.

Avantajele consumului de matcha :

♥ o cană de matcha este echivalentul a 10 căni de ceai verde (ca valoare nutrițională)

♥ bogat în antioxidanți, fibre și clorofilă

♥ nu conține zahăr

♥ conține L-teanina, un amino acid care relaxează

♥ conține cafeină , ca orice ceai verde

♥ când bem matcha consumăm toată frunza ceaiului verde, nu doar apa în care fierbe = 4-6 ore de energie “calmă”.

Cum se obține ceaiul matcha :

Cu numai câteva zile înaintea recoltei de primăvară, fermierii acoperă plantele de ceai cu saltele de bambus, reducând treptat cantitatea de soare care ajunge la planta. În acest fel crește nivelul de clorofilă și frunzele devin verde închis, de unde culoarea distinctă a matcha. După recoltare, frunzele sunt fierte în aburi și uscate în aer liber. Ulterior sunt sortate, apoi sunt îndepărtate tulpinițele și nervurile. Acum frunzele sunt tencha, precursorul matcha. Tencha devine matcha dupa măcinare. Tradițional matcha se macină la o  moară din piatră. Matcha produs din frunzele tinere are culoarea cea mai intensă și textura cea mai fină.

Tipuri de matcha :

Kama Matcha : Koicha (thick) : cel mai bogat în aminoacizi, gust complex și aromă puternică; produs din plante mai vechi de 30 de ani.

Morning Matcha : Usucha (thin): recomandat “ începătorilor ” în matcha ; este produs din plante mai tinere de 30 de ani.

Gotcha Matcha : perfect pentru utilizat în băuturi, smoothies , latte, sosuri, deserturi.

Matcha este mai scump deoarece  Japonia este o țară mică ; exportă numai 1% din producția de ceai, restul fiind utilizat pentru consumul intern .  Procesul de fabricatie este deosebit : pentru ceaiurile matcha premium, aproape toate operațiunile se fac manual .

Acum ati inteles cât de specială este o înghețată matcha , așa că nu o mai lungesc , iată cum am procedat :

  •         2 lingurițe de lemn ( ceva mai mici decăt cele obișnuite din inox/argint ) de pudră de ceai ;
  •         1 consevă de lapte cocos ( am căutat  2 săptămâni nuci de cocos tinere – momentan au dispărut de la Mega Image așa că am făcut un compromis ) ;
  •        1 băț de vanilie ;
  •        coaja și zeama unei lămâi verzi ( lime )  ;
  •        2 linguri miere ;
  •        1 lingură mentă uscată ;
  •       100 grame fistic măcinat .

Am pus pudra de ceai , laptele de cocos, vanilia , coaja și zeama de lămâie , mierea , menta și am blenduit până a rezultat o cremă fină și dulce . Am transferat compoziția în aparatul de înghețată și când era aproape gata am adăugat fisticul măcinat . Dacă nu aveți aparat de înghețată nu vă faceți griji , lăsați compoziția la congelator aproximativ o oră și apoi puneți fisticul măcinat  ( ca să nu se lase la fundul vasului ) . Se savurează pe îndelete că doar este o delicatesă !

Mâncați sănătos și delicios !

Andra