Piftia ( răcitura ) era ultimul preparat specific Crăciunului ce nu fusese reinventat în forma raw . Anul acesta mi-am îndreptat atenția asupra ei și iată ce a ieșit .

IMG_1743

 

Ingrediente pentru 2 porții a 150 grame fiecare  :

– 1 morcov tăiat rondele ,

– 4 ciuperci măricele feliate ,

– 1/2 fir de praz ,

– frunze de pătrunjel , leuștean

– 1/2 ardei gras tăiat cubulețe ,

–  3-4 linguri ulei de măsline ,

– zeama de la o lămâie măricică ,

– 1 lingură cimbru uscat .

Se lasă la marinat  într-un castron legumele cel puțin 1 oră .

– 300 ml apă plată ,

– 1 lingură de mix  legume deshidratate și uscate ( se găsesc pe la magazinele gen Naturalia, Ki-life, Puka foods , eu am făcute de mine )  ,

– 2-3 căței de usturoi presați ,

– 3 lingurițe de 0.6 ml  de pudră agar-agar ,

– 1/2 linguriță sare .

Se pun la foc mediu ingredientele și se lasă până dau în clocot , amestecânduse constant. Eu le-am pus în Thermomix  , setând Varoma pentru 1o minute . Nu trebuie neapărat să se îngroașe compoziția , o să se întărescă la frigider .

Între timp am pus legumele marinate ( scurse ) în două castronele . Am așteptat să se răcească un pic apa cu agar-agar ( cam 10 – 15 minute ) și am turnat-o peste legumele din castronele . Am amestecat puțin ca să se distribuie frumos legumele , am mai lăsat un pic la răcit înainte să le bag la frigider . Într-o oră sunt gata și se pot scoate din castronele ( am dat cu un cuțit subțire pe marginea castronului și piftia a alunecat ușor ) .

A fost foarte usturoiată și aromată , dar așa am eu în memorie piftia , acum faceți în funcție de gustul personal . Intuiesc că ciupercile pleurotus  ar merge  mai bine , în sensul că aduc mai mult a cărniță .

PS : lingurița și pudra folosite sunt aceleași ca la rețeta de jeleu.

Dacă nu vă descurcați puteți apela la mine , acesta este meniul Amoraws pentru Crăciun.

 

Zile liniștite vă doresc !

Andra