IMG_2595

Mie îmi place  mâncarea iute, cât mai iute, așa că la mine în frigider se găsește mereu un sos iute pe care îl folosesc ca bază pentru diverse sau pur și simplu, așa cum este . Am descoperit acest sos minunat , cu ingrediente atât de simple căutând să fac  varianta raw a sosului Sriracha cu ingrediente de la noi . Acest sos thailandez se face prin lăsarea la fermentat a legumelor ( jalapeno sau chilli )  timp de 3-5 zile și apoi amestecarea lor cu oțet . O să fac și această variantă , pentru că sosul este absolut magnific , la noi nu cred că se găsește și oricum varianta îmbuteliată este cu zahăr și conservanți .  Până atunci mă desfăt cu acestă minunăție de sos care se realizează în 5 minute și ține la frigider mult timp (al meu are 2 săptămâni deja) .

Ingrediente

– 3 ardei grași roșii de dimensiune medie

– 2 ardei iuți verzi din piață + 1/2  ardei chilli uscat

– 4 căței usturoi

– 6 curmale moi și o linguriță de miere

– 1/2 roșie (opțional, eu o aveam în frigider rămasă de la mic dejun )

– 1/2 linguriță sare

– 4 căpăcele de oțet balsamic

– 1 linguriță de tărâțe psyllium

– apă cât să se blenduiască

Se pun toate ingredientele în robot ( fără psyllium ) și blenduim până obținem o pastă fină și lichidă . Eu i-am adăugat și psyllium pentru a o lega , dar merge și fără . Mi-a ieșit un borcănel de 200 grame și o sticlă de 300 grame . De când este în frigider l-am mâncat  simplu pe biscuiți de ovăz, diluat și cu verdeță cu spaghete din dovlecel , am făcut sos pe foc  pentru paste , a fost în lipii integrale alături de legume și chifteluțe vegane și desigur  în salată ca dressing .

Zile delicios de condimentate !

Andra