IMG_2884

Nu sunt fan biscotti italienești , nu știu de ce …e adevărat că nu am mâncat când am fost în Italia , am gustat din cei de la pungă din comerț și cei făcuți la Thermomix de Costel ( stau acolo pe măsuță ca să ii servești ), despre  care  cunoscătorii spun că sunt  excelenți . Cred că nu îmi plac din cauză că mi se par foarte dulci și tari , eu fiind fan prăjituri cremoase și însiropate ( de aceea sunt îndrăgostită iremediabil  de dulciurile raw ) .

Ochisem o rețetă de biscotti raw și tot așteptam să îi vină momentul să o încerc. Am încercat-o cu gândul la atelierul de la Satya , pe care îl și anunțasem…..dar surpriză ….nu mi-au plăcut deloc ,…de fapt erau buni doar de mâncat cu lingurița în stadiul de compoziție . La deshidrator se acreau iar la cuptor s-au înnegrit imediat . Așa că a trebuit să o readaptez . Și am reușit atât de bine că m-am îndrăgostit de acești biscuiți . La deshidrator , după 24 ore de stat , sunt cu adevărat biscotti , la cuptor (20 minute la 180 grade , neîncălzit anterior și întorși pe partea cealată după 10 minute )  sunt un fel de frigănele dulci (se maronesc ca și cum ar fii prăjite) . Dar să nu mai povestesc și să vă spun ingredientele :

– 250 grame făină ovăz ( o cană )

– 2 linguri fulgi ovăz ( aprox. 20 grame )

– 125 grame migdale mărunțite grosier (1/2 cană )

– 2 linguri tărâțe psyllium ( aprox. 20 grame )

– coaja rasă și sucul de la o lămâie

– 70-80 ml sirop agave sau alt îndulcitor ( după gust având în vedere că punem și stafide/merișoare sau alte fructe deshidratate )

– 1 băț vanilie

– 70-80 grame fructe uscate sau mix de fructe uscate ( stafide, merișoare, caise, coacăze deshidratate etc. )

– apă cât să se lege și îngroașe compoziția (  aproximativ 150 ml, depinde și de fulgii de ovăz )

Se amestecă cu mâinile sau cu o lingură într-un bol  făina cu fulgii , îndulcitorul, vanilia, coaja de lămâie , sucul, apa și psyliumul până obținem o pastă închegată, se adaugă și migdalele mărunțite, fructele uscate , se mai asezonează după gust ( dulce, vanilie, esență migdale dacă doriți , scorțișoară, nucșoară etc. ) și se trece la modelat pe hârtie de copt . Se pot face bastonașe , cum sunt cele din poză , pe care le-am secționat ulterior pe lung sau biscuiți rotunzi . În ambele cazuri am folosit lingura și spatula la bastonașe . Miroase superb pe toată durata coacerii lor , atât la cuptor cât și la deshidrator .

Eu le prefer clar pe cele de la deshidrator , dar puteți să faceți și la cuptor ca să le mâncați imediat . Mi-au ieșit 10 bastonașe la deshidrator și 10 biscuiți la cuptor din această compoziție . Cele de la cuptor nu am apucat să le pozez …

Data viitoare o să le îmbrac și în ciocolată raw .

Multă joacă  în bucătărie !

Andra