Tartar de roșii sună cam sofisticat, nu ? Dar nu este deloc așa , este foarte simplu de executat, nu ai nevoie de ustensile speciale , place oricui și nici nu trebuie să o etichetăm ca rețetă vegană, vegetariană sau raw vegană pentru că și celor mai înverșunați carnivori o să le placă .

Tartarul se asezonează cu sos tabasco de obicei  pe care eu nu îl folosesc evident, dar combinația de sos soya, ulei măsline și oțet balsamic este minunată .

Varianta pe care o prezint este cu avocado și ghimbir, dar data viitoare voi folosi capere… și deja îmi plouă în gură .
Ingrediente ( pentru 2 pahare și o formă )

  • 4-5 roșii frumoase și aromate
  • 1 avocado cubulețe
  • 1 cm ghimbir ras
  • 1 linguriță de oțet balsamic
  • 1 linguriță ulei măsline
  • 4-5 frunze de busuioc tăiate mărunt
  • 1/2 linguriță oregano uscat
  • 1 linguriță sos soya
  • sare, piper după gust

   Tăiem roșiile cubulețe mici , eliminăm mijlocul tare, le punem într-un castron cu un praf de sare . Pentru mai mult ….profesionalism de chef puteti să decojiți înainte roșiile . Eu nu am vrut să fac așa pe motiv de principii nutritive – și nu deranjează deloc la textură .

   Tăiem și avocado în cubulețe cât mai mici pe care le stropim cu puțină lămâie după care trecem la asezonat .

   Într-un castron  amestecăm roșiile, avocado, ghimbirul ras, uleiul, oțetul balsamic, sosul de soya , busuiocul , oregano, sarea si piperul și lăsăm la frigider să se împrietenească aromele măcar 15 minute .

   Transferăm amestecul într-o sită , amestecăm cu o lingură și lăsăm la scurs câteva minute . Sosul obținut îl păstrăm pentru o salată .

  Punem tartarul în pahare sau inele culinare ( l-am lăsat doar 10 minute în inel și a stat țeapăn până a fost mâncat – cam 1 oră )  , ornăm și servim ….cu ce dorim : pâine prăjită , crackerși deshidratați, bărcuțe din ardei gras, felii de dovlecel, castravete etc.

   Bucătăreală ușoară , de vară !

   Andra