Sună bine Tartă cu lavandă și cocos, nu? Ei bine, până acum o săptămână pentru mine nu suna deloc apetisant. Dar vorba bucătarilor profesioniști – nu există așa ceva, doar nu ai reușit încă să prepari ingredientul indezirabil așa cum îți place ție. Așa că m-am gândit să dau o șansă lavandei în dulciuri.

Tarta cu lavanda

Aspectul mi-a plăcut din prima clipă foarte, foarte mult. Dar în privința gustului nu reușeam încă să mă hotărăsc. A fost nevoie sa gust vreo 3 zile din ea, dimineața pe stomacul gol cu papilele extrem de receptive, la pofta zilnică  de dulce (după-amiaza, de ciocolată) dar trebuie să recunosc că am fost influențată de răspunsul pozitiv al tuturor celor care au gustat din ea (culmea și ei cam reticenți la ideea de lavandă în mâncare). Tarta aceasta a impresionat pe toată lumea! Cred că din cauza incertitudinii, adică de la ciocolată știi la ce să te aștepți și e clar dacă o să îți placă sau nu, dar de la lavandă…. cred că înțelegeți ce zic.

Se face și ușor !

tarta florala

Ingrediente:
Blat:

  • 1 sfecă roșie mică (80 gr. a avut a mea)
  • 100 gr. curmale, 100 gr. smochine (aprox. 8 din fiecare)
  • 150 gr. fulgi cocos
  • Se mixează bine de tot în robot până se leagă compoziția , se mai adaugă miere dacă simțiți nevoia .
  • Eu am pus în forma de tartă folie alimentară și apoi am pus compoziția care s-a modelat perfect . Lăsăm la congelator până facem crema.

Crema:

  • 250 grame lapte cocos ( 1 nucă tănără sau din cea maro, păroasă , pulpă și apă blenduite, nestrecurat )
  • 150 gr. caju hidratat
  • 2 cm. ghimbir
  • sucul de la o lămâie
  • 6 picături ulei lavandă (eu am de la Fares pentru uz intern)
  • 1/2 băț vanilie
  • 100 gr. miere ( Deboraw )
  • un sfert linguriță flori lavandă (ceai)
  • 150 ml. ulei cocos
  • 2 mure și 4 afine pentru culoare

Se mixează bine de tot toate ingrendientele până obținem o cremă fină de tot . O turnăm peste blat, presărăm floricele, petale pe deasupra și o lăsăm la congelator măcar 2 ore.

Singurul dezavantaj al ei este că se oxidează destul de repede , așa că se pretează foarte bine pentru o masă festivă cu invitați .

Zile parfumate vă doresc !

 Andra