Acest tiramisu vegan  la pahar este absolut delicios! Am mai făcut tiramisu raw (la tavă) vara trecută dar nu se poate compara cu acesta (vezi aici). Este net superior odată prin faptul că este foarte ușor, nu conține nuci, doar lapte gros de migdale și gustul de cafea . Data trecută am făcut cu pudră de cicoare, dar gustul de cafea este inegalabil când este vorba de tiramisu . Nici combinația de mesquite și lucuma (care este foarte reușită atât ca gust cât și ca proprietăți nutritive) nu aduce prăjiturii gustul specific. Am folosit cafea bio, organică, iar cantitatea de pudră și lichid  pentru 5 porții (cupe ca în imagine)  este mică.

Ingrediente:tiramisu 3

Strat I -blat  : 150 grame fulgi ovăz făcuți făină,

  • 100 ml cafea preparată
  •  1 căpăcel rom
  • 10 curmale moi
  • miere după gust ( eu am pus 1 lingură )

Se amestecă ingredientele în robot, se face un terci , dacă mai simțim nevoia de lichid adăugăm cafea sau apă, cacao . Trebuie să ținem cont că această crustă va mai absorbi și din crema de deasupra, care este destul de lichidă .

Așezăm  compoziția în strat de 1-2 cm în pahare, castronele sau cupe și dăm la frigider .

Strat II -Crema albă  :

  • 200 ml lapte concentrat de migdale (adică o proporție mai mică de apă – la o cană de migdale punem o cană și 1/2 apă)
  • 80 gr. ulei cocos
  • 1 cm ghimbir ras
  • 1/2 linguriță cardamon măcinat
  • 1/2 băț vanilie
  • 1 lingură psyllium
  • 60 gr. miere sau alt îndulcitor

Se mixează bine de tot ingredientele, degustăm crema fină și aromată, o mai îndulcim dacă ne dorim și o turnăm în recipiente peste crustă . De data aceasta vom da la congelator cupele pentru că e nevoie să se întărească bine acest strat înainte de a pune și crema de cafea .

Strat 3-crema cafea : 

  • 200 ml lapte concentrat migdale
  • 12 curmale m
  • 30 gr. pudră cafea (sau zaț , dacă nu sunteți prea scrupuloși)
  • 50 gr. ulei cocos

miere sau alt îndulcitor dacă mai simțiți nevoia (eu nu am mai adăugat)

Blenduim bine de tot ingredientele, gustăm, declarăm că este cel mai bun frappe pe care l-am gustat vreodată și vedem dacă s-a întărit stratul 2 din cupe . Dacă este solid, turnăm și stratul de cafea , pudrăm cu cacao/carob , ornăm cu bobițe de cacao și mai lăsăm 20-30 minute la congelator.

La fel ca tiramisul original și acesta este mai bun abia a doua zi , așa că aveți grijă să păstrați și pentru a doua zi .

tiramisu 2

PS : neapărat să încercați crema de cafea, este DEMENȚIALĂ , cu câteva cuburi de gheață devine un frappe de vis.

    Zile dulci și aromate vă doresc !

    Andra