Pate de hrișcă sau hummus de hrișcă, așa l-a denumit un domn total necunoscător al bucătăriei vegane sau raw. Mi-am dat seama că are dreptate pentru că seamănă la culoare, se poate pune pe lipii, pâine, chipsuri etc.

Eu sunt mare fan hrișcă în primul rând datorită gustului și apoi datorită proprietăților. Are efect detoxifiant, laxativ, reglează glicemia, colesterolul, conține cantități mari de fier, seleniu, calciu și antioxidanți (mai multe informații despre hrișcă aici) așa că am grijă să o am săptămânal în alimentație (pate, chipsuri, în blaturi raw sau aluaturi vegane).

Singura problemă cu ea este că nu prea se găsește pe piață. În plafare se găsește hrișcă prăjită (maro) care are și alt gust și evident multe din proprietățile ei minunate sunt pierdute în acest proces. Așa că am fost foarte fericită să aflu ca la Republica Bio se găsește la diferite cantități și prețuri foarte bune (cunosc prețurile acestui produs de prin diverse magazine și aici este cel mai bun). Așa că puteți să luați o cantitate mai mică pentru prima dată și să vedeți cum vă place.

Pate hrisca inart 2

Pate-ul de hrișcă este foarte simplu de făcut, durează aproximativ 15 minute până este gata.

Ingrediente:

  •   250 grame hrișcă uscată pusă la hidratat cel puțin 1 oră (vom obține 400 grame de hrișcă)
  •   50 grame roșii uscate (aprox. 10 buc.)
  •   5 grame (1 lingură) condiment garam masala (mix indian de cuișoare, chimion, coriandru, dafin, piper, nucșoară, scorțișoară)
  •   10 grame (3 căței) de usturoi
  •   1 lingură oregano uscat
  •   40 ml. suc lămâie (2 lămâi)
  •   1/4 linguriță sare
  •   50 ml. apă plată
  •   20 ml. ulei măsline
  •   1/2 chilli uscat (opțional)

Hrișca se scurge într-o sită, se clătește bine în câteva ape și se pune în robot alături de restul ingredientelor . Dacă îl doriți iute puneți și chilli sau piper cayenne . Prima dată când îl faceți sugerez să îl lăsați simplu ca să vă dați seama de gustul lui. Se mixează bine de tot ingredientele până obțineți o cremă fină.

Eu îl servesc de cele mai multe ori  pe felii de ardei gras, dar merge foarte bine cu pâine sau lipii, asezonat cu verdeață din plin. Un prânz, cină sau gustare delicios de sănătoasă!

Zile aromate vă doresc!

Andra