Zilele trecute am reușit să realizez cea mai bună foccaccia fără gluten.  Este delicioasă, să o încercați neapărat – rețeta aici .

Pentru că am devenit adepta regimului fără gluten pur și simplu pentru că așa mă simt mai bine, am rugat-o pe Delia de la Hrănătate să scrie un articol despre gluten și probleme lui.

Care e problema cu glutenul ?

În ultima perioadă, am început să auzim din ce în ce mai des sintagma : “nu conține gluten”. Pe rafturile magazinelor gasim produse precum : făină fără gluten, biscuit fără gluten, paste fără gluten, pâine fără gluten, sosuri fără gluten și câte și mai câte astfel de “gluten free products”.

Mai mult ca sigur că v-ați întrebat și voi, dragi cititori,  atunci cand ati remarcat acest val de produse fără gluten, ce e este gluten-ul și care e problema cu acesta?!

Ce este glutenul ?

Glutenul  este o proteină de depozitare ce se găsește în toate cerealele. Se numește “proteina de depozitare”, întrucât glutenului îi revine sarcina să depoziteze amino-acizii. Proteinele de depozitare sunt des întalnite în industria alimentară.

Glutenul este o molecula foarte mare – de fapt este una dintre cele mai complexe proteine consumate de oameni. Pentru a fi digerată, trebuie „spartă” de mai multe ori, iar mulți dintre noi nu au „echipamentul” necesar pentru a o digera complet. Corpurile noastre nu au fost create ca să digere semințe de iarbă cum ar fi grâul. Animalele care au sistemul digestiv perfect pentru a digera semințele de iarbă sunt păsările.

Simptomele intoletanței la gluten

Intoleranța la gluten nu este totuna cu boala Celiacă !

Mai exact, intoleranță alimentară = anumite alimente nu pot fi digerate;

Atunci când organismul nostru nu poate procesa complet un aliment, rezultatul consta în proteine și zaharuri digerate parțial. Acest lucru se întâmplă mai ales cu alimentele „moderne” cum ar fi cerealele, laptele și zahărul.Mai ales fragmentele de proteine sparte cauzează organismului, întrucât acesta nu le recunoaște ca fiind „prietene”. Acest fapt conduce la instalarea unei stări inflamatorii în organism și dereglarea funcțiilor normale ale organismului, cauzând o mulțime de simptome. Dacă lăsăm aceste simptome să evolueze, ne putem îmbolnăvi grav. Oricum, procesul de vindecare începe de îndată ce îți corectezi dieta alimentară.

Simptomele intolerenței la gluten pot fi de forma :

Probleme digestive : balonare, flatulență, diaree și chiar constipație.

  1. „Piele de găina” (Keratoza pilara) – este rezultatul unei deficiente de vitamina A ți a acizilor grași esențiali, datorită unei malabsorbții a grăsimilor cauzate de gluten la nivelul stomacului;
  2. Oboseală, pierderi de memorie după ce consumam un aliment ce conține gluten;
  3. Boli autoimune diagnosticate : Lupus, Psoriazis, Scleroza Multiplă, Artrită Rematoidială, Tiroida Hashimoto, Colita Ulceroasă;
  4. Simptome neurologice : amețeli sau pierderi ale echilibrului;
  5. Dezechilibre hromonale: sindrom premenstrual, ovare polichistice sau infertilitate inexplicabilă;
  6. Migrene puternice;
  7. Daca ai fost diagnosticat cu oboseală cronică sau fibromialgie – aceste diagnostice înseamna că doctorul nu poate să indice cauza oboselii sau a durerii;
  8. Inflamație, dureri sau umflături ale încheieturilor, degetelor, genunchilor sau șoldurilor;
  9. Schimbări de dispoziție : anxietate, depresie.

Putem afirma că foarte multe persoane se confruntă cu aceste simptome. Cu alte cuvinte, hai să fim serioși, cine nu “suferă” în ziua de astăzi de balonare, constipație, amețeli, sindrom premenstrual, anxietate și așa mai departe ? Și pe bună dreptate se ridică aceasta întrebare.

Adevarul e că foarte multe persoane înregistrează aceste simptome, care devin atât de obișnuite încât ajungem să le confundăm cu o calitate normală a vieții. Pe de o parte, acestea apar datoriță intoleranței la gluten – de care suferă 1 din 7 oameni, dar și a celorlalte intoleranțe alimentare, a exceselor alimentare, a stilului de viață dezordonat și a nutriției haotice.

Aceste simptome nu sunt normale, nu reprezintă o calitate normală a vieții, ci trebuie să le privim ca și semnale de avertisment, ce indică faptul că se impune o schimbare.

Cum ne afecteaza glutenul ?

 Glutenul este dificil de digerat

O parte din procesul de digestie al alimentului pe bază de grâu începe în gură, unde are loc masticația și amestecarea cu enzime salivare. Acest lucru practic „sparge” alimentul înainte de a fi înghițit și a ajunge în stomac.

Descompunerea proteinei începe în stomac. La oamenii cu intoleranță la gluten (cei ce nu pot digera glutenul), efectul poate fi resimțit la nivel de duoden – prima parte a intestinului, imediat după stomac. Se poate resimți senzașia de „umflare” imediat dupa masă.

Însă simptomele nu se opresc aici. Prima separare a imensei proteine de gluten conduce la apariția a două tipuri de proteine mai mici – peptidele. Acestea sunt : gliadina și glutenina. Din păcate, pentru mulți ce au intoleranță la gluten, acesta este momentul în care încep să apară probleme. Gliadina și glutenina se comportă în moduri diferite – dar atunci când „lucrează” împreuna, efectul asupra organismului este devastator.

În timp ce gliadina se ocupă cu perforarea intestinului și creează haos (reacții inflamatorii și dezechilibre), glutenina intră în circulația sangvină prin mucoasa intestinală perforată și inițiază alte probleme.

Cum distruge glutenul mucoasa intestinală ?

După cum am văzut, glutenul se descompune în două proteine : gliadina și glutenină.

  1. Gliadina -poate fi foarte dăunatoare la nivelul intestinului. De fapt, datorită ei, glutenul este supranumit ca fiind „proteina cu dinți”, întrucăt gliadina efectiv formează găuri la nivelul peretului intestinal.  Poate că acest aspect nu impresionează la prima vedere, însă trebuie să ținem cont de faptul că intestinul subșire are două funcții de bază : absorbția și filtrarea.
    1. Absorbția nutrienților are loc la nivelul intestinului subțire. Hrana este convertită în energie, pentru ca noi să putem trăi, respira, muncii. Avem nevoie de combinația perfectă de nutrienți și apa pentru ca fiecare organ și sistem să funcționeze corespunzător. Atunci când absorbția nu funcționează corect, pierdem nutrienți, ne deshidratăm, înregistrăm deficite de minerale și vitamine, iar toate aceste probleme pot să conducă la apariția unor boli cronice precum anemia, colita, artrita, osteoporoza sau mai grave.
    2. Filtrarea – intestinul subțire acționează ca un filtru. El previne intrarea în circulația sangvină a bacteriilor, ciupercilor, proteinelor străine. Dar atunci când acest filtru are găuri în el (acestea sunt foarte vizibile la microscop), tot felul de particule improprii intră în circulație și se fixează în diverse locuri din corp : încheieturi, organe, piele și chiar creier.

Desigur, organismul uman are minunata proprietate de a se regenera rapid dacă stopăm sursa tuturor acestor dezechilibre. Însă noi consumăm foarte multe produse pe baza de gluten : pâine, fulgi de cereale, sandwich-uri, gogosi, covrigi, produse de patiserie,

  1. Glutenina – cealaltă componentă peptidică a glutenului. Această peptidă este responsabilă cu omogenizarea aluatului, însă este deseori asociată cu simptome adictive : pofte, mâncat încontinuu, comportament dependent.

Ce avem de făcut ?

Dragi cititori, dacă înregistrați simptome specific intoleranței alimentare la gluten, nu trebuie să vă speriați.

Dacă ați înțeles cum funcționează glutenul și de ce organismul nostru este afectat de către această proteină greu sau imposibil de digerat, atunci probabil că ați realizat faptul că problema are două cauze :

  1. Consumul excesiv de produse făinoase, probabil și pe fondul dependenței create de glutenină si de zahărul conținut de produsele făinoase;
  2. Consumul de produse făinoase procesate (din faină albă), lipsite de nutrienți esențiali, care ar putea contribui la digestia corespunzătoare a glutenului;

Prin urmare, soluția salvatoare este de a elimina complet, pentru o perioadă de 2 săptămâni, orice produs ce poate să conțină gluten (atenție și la alte produse alimentare decât fainoasele – citiți eticheta produsului).

Organismul nostru are o capacitate fantastică de regenerare și vindecare, mucoasa intestinului subțire refăcându-se în totalitate la interval de 5-7 zile.

După această perioadă, putem reintroduce în alimentație produsele făinoase, din cereale integrale, în cantități moderate.

Delia Popa

Fondator www.hranatate.ro

Consultant nutriționist

Pentru a fi tot timpul la curent cu ultimul articol publicat pe HRANATATE, te poți abona la NEWSLETTER, iar dacă ai găsit utile informațiile cuprinse în acest articol, te rog să le distribui și prietenilor tăi !

Te aștept și pe pagina de Facebook a site-ului și te invit să te alături grupului de Facebook „HRANATATE„!

Părerea ta contează pentru mine ! Îmi poți lăsa un comentariu la acest articol sau îmi poți scrie pe adresa de mail : contact@hranatate.ro. Voi citi cu interes și îți voi răspunde degrabă.

Iți mulțumesc !