Cum vă sună musaca de linte? Eu una nu mă gândeam să fac până nu mi-au povestit albinuțele de la Deboraw Miere despre o rețetă din cartea noului model de Thermomix. Este o rețetă portugheză nu arăbească deci chiar am fost curioasă să văd cum este gătită lintea și în alte părți de lume. Problema cu ea era că avea lapte, parmezan, unt și făină….. Așa că trebuia reinventată.

 

Vreau să vă spun că a ieșit o minunăție de mâncare, atât de aromată, fină și cremoasă încât vă recomand din tot sufletul să o puneți pe masa de sărbători indiferent de opțiunile alimentare ale familiei și musafirilor. Va fii pe placul tuturor și răspunde excelent  și la întrebarea  ce mănânci când ești vegan.

Ingrediente (aproximativ 5 porții)

300 grame linte roșie hidratată măcar 1 oră

200 grame ceapă albă sau roșie (eu am pus amestecat)

4 căței de usturoi

150 grame ardei gras roșu sau verde

300 grame roșii făcute piure

400 grame vinete

120 grame vin roșu ( se poate renunța)

500 grame lapte vegetal (eu am folosit de migdale)

50 grame unt cocos

50 grame făină de ovăz (fulgi râșniți)

1 lingură oregano

3-4 cm de ghimbir ras

1 linguriță chimen

1 linguriță garam masala (opțional)

1 linguriță sare

2 linguri fulgi drojdie

2-3 prize de piper

verdeață pentru servit

 

Se feliază pe lung vinetele (felii cam de 1 cm înălțime) și se gătesc la aburi sau în cuptor până se înmoaie (15 minute).

Într-o oală adâncă se pun uleiul de măsline, chimenul și garam masala până încep să sară semințele și să miroasă foarte frumos, se adaugă ceapa, usturoiul, ardeiul gras și ghimbirul și se lasă să se înmoaie 1-2 minute. Se adaugă piureul de roșii, vinul, sarea , piperul, oregano și lintea și se lasă să fiarbă 10 minute .

Într-un vas pe aragaz, la foc mediu, amestecați cu telul laptele, făina de ovăz, untul de cocos și oregano timp de 10 minute.

Ungeți un vas pentru cuptor cu unt de cocos, așezați în strat feliile de vinete, puneți lintea deasupra, presărați 2 linguri de drojdie uscată și sosul beschamel reinventat .

Se dă la cuptorul preîncălzit (200 grade) timp de 30 minute.

Se servește cu verdeață tocată mărunt .

Este absolut delicioasă. Eu abia aștept să o refac poate cu cartofi dulci în loc de vinete sau dovlecei.

 

Să aveți mese delicioase și armonioase !

Andra Musaca de linte