Lunile de vară , de vacanță, se apropie cu repeziciune și cu siguranță că și tu vrei sa arăți cât mai bine la vară.

Unora dintre noi (destul de puțini) le reușește de minune să slabească  de fiecare data când vor. Însă majoritatea ne vedem puși în situația în care orice am face nu reușim să pierdem în greutate.

Ei bine, dacă și tu te confrunți cu această problemă, află că de vină este și metabolismul leneș.

Metabolismul reprezintă totalitatea transformărilor biochimice și energetice ce au loc continuu în organism, în scopul întreținerii vieții și a funcționării normale a organelor și sistemelor. Toate aceste procese, necesită un consum energetic, iar cantitatea minimă de energie de care are nevoie organismul tău pentru a funcționa, se definește prin Rata Metabolismului Bazal (RMB)

Așadar, un metabolism lent se va regăsi intr-o RMB mică.

De ce unii oameni au un metabolism mai rapid decât alții ?

Rata metabolismului este influențată de mai mulți factori : constituție, vârstă, sex, moștenire genetică.

De exemplu, țesutul muscular necesită mai multă energie pentru menținere decât țesutul adipos, de aceea persoanele cu o constituție atletică, musculoasă, au și un metabolism mai rapid.

Pe măsura ce înaintam în vârstă, avem tendința să acumulăm mai mult țesut adipos, de aceea și metabolismul tinde să încetinească.

Iar daca vrei să știi de ce rația calorică pentru bărbați este mai mare decât pentru femei, atunci explicația o vei găsi tot în masa musculară, mai mare la barbați decât la femei.

Nu în ultimul rând, moștenirea genetică este la fel de importantă. Sunt persoane ce se nasc cu predispoziție de acumulare țesut adipos, iar acestea vor avea un metabolism lent.

Metabolismul lent este cauza pentru care nu pierzi în greutate ?

În general, cei care își doresc să slăbească și nu reușesc, dau vina pe metabolismul lor lent pentru nereușită.

Desigur, există anumite afecțiuni care încetinesc metabolismul unei persoane, cum ar fi sindromul Cushing sau hipotiroidia – iar dacă suspectezi că ai o problemă de sănătate, îți recomand să apelezi la un control medical. Paza bună trece primejdia rea !

Câteodată, adevarata cauza este alta : oamenii obișnuiesc să consume mai multe calorii decât ard. Uite, ai aici un articol despre calorii și tot ce e important să știi despre ele. Cercetările au arătat că oamenii tind să mănânce mai mult decât cred ei că mănâncă.

Poți să încerci să faci un exercițiu și să ții un jurnal alimentar cu tot ceea ce mănânci și bei, într-o săptămână, dar și ce activități fizice faci și ce emoții/sentimente/stări mentale înregistrezi. Este un exercițiu foarte bun, pentru a identifica singur(ă) care este motivul pentru care nu reușești să pierzi în greutate.

De cele mai multe ori însă, alegerile pe care le facem în ceea ce privețte stilul nostru de viață, influențează metabolismul și îl pot încetini.

Cele 5 greșeli ce ne dau metabolismul peste cap

Greseala nr.1 : Prea mult “stat” la birou, în nemișcare

Dacă și tu îți petreci jumătate de zi, într-o așa zisă stare de ….nemișcare, adică la birou, pe scaun, în fața calculatorului, atunci să știi că acea ora petrecută la sală, înainte sau după program, este insuficientă pentru metabolismul tau.

Soluția este să ai grijă și să te ridici cât de des poți, din ora în oră (dar, te rog eu, nu pentru fumat:) ), iar în pauza de prânz, poate ieși chiar la o scurtă plimbare.

Greșeala nr.2 : Somn insuficient sau de proastă calitate

Bănuiesc că ai auzit de cele 8 ore de somn. Să știi că această recomandare nu este întâmplătoare : în lipsa unui somn bun, celulele adipoase îți reduc capacitatea de răspuns la insulină cu 30%.

Problema nu este dată neapărat de durata somnului, ci mai mult de calitatea acestuia. Unul dintre factorii de maximă importanță este mâncatul seara, înainte de culcare, mai ales dacă mănânci ceva greu de digerat (carne, prăjeli etc).

Discuția este lungă, însă pentru ca somnul tău sa fie de calitate bună, încearcă să mănânci seara cu 2 ore minim înainte de culcare, iar hrana să fie cât mai crudă, pe bază de legume.

Greșeala nr.3 : Deshidratarea

Ei bine, DA ! Problema tuturor : nu bem suficientă apa ! Persoanele care beau aproximativ 12 pahare de apă pe zi, ard calorii mult mai rapid decât cei care nu se hidratează suficient.

Să știi că dacă bei ceai sau suc, nu înseamnă că ai băut apa, că te-ai hidratat. Sucul/ceaiul au alt rol, nu țin loc de apă.

Aceasta este și problema mea : uit să beau apă. Prin urmare, ceea ce am făcut ți ceea ce îți recomand și ție, a fost să îmi pun un reminder din ora în oră, pentru apă. Telefoanele smart au tot felul de aplicații de genul “water reminder” pe care le poți descărca și utiliza.

Greșeala nr.4 : Ne focusăm doar pe Cardio

Alergatul, pedalatul, înotul, aerobicul, îți pun sângele în mișcare și îți cresc rata metabolismului. Dar dacă nu introduci și exercițiile pentru întărirea masei musculare, rezultatele vor întârzia să apară. Amintește-ți că cu cât vei avea o masă musculară mai dezvoltată, cu atât metabolismul tău va fi mai rapid și vei arde mai multe calorii.

Greșeala nr.5 : Dietele

A te focusa pe o dietă anume, în scopul de a slăbi rapid, este cea mai mare, uriașă, enormă greșeală pe care poți să o faci ! Din punctul meu de vedere, nu cred în diete ! În acest articol, îți explic și de ce nu cred în diete, dacă te intereseaza să citești.

Nu cred în diete, dar cred în alegerea unui stil de viață sănătos !

Un exces de greutate (de asemenea, un deficit de greutate) nu este altceva decât reflexia exterioară a unui dezechilibru interior.

Un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație preponderent vegană, compusă din fructe și legume, în mare parte crude, nepreparate termic, te va conduce la atingerea unui echilibru exterior, dar și interior, mai repede decât ai crede !

Pe site-ul Andrei, vei gasi numeroase retete de hrana sanatoasa, pe care îți recomand să le încerci.

De asemenea, intră și pe site-ul meu : hranatate.ro, pentru a citi mai multe informații despre nutriție, wellness, dragoste vindecătoare și terapii alternative.

Te invit și la evenimentele pe care le organizez împreună cu Andra, unde vei avea ocazia să afli informații folositoare și să vezi cum se prepară rețetele sănătoase și, bineințeles, să și deguști din preparate.

Iar oricând doresti, putem să punem la cale un plan de acțiune, care să te ajute în atingerea obiectivelor tale în materie de sănătate și echilibru ! Programează-te la o consultatie nutritionala cu mine !

Delia Popa