Matcha latte este o băutură verde caldă pe gustul tuturor, ține loc de cafea, cu efecte imediate de energizare și pe termen lung, se poate consuma oricând fără interdicție chiar și de copii.

Ceaiul Matcha este un ceai verde sub formă de pudră, considerat a fi cel mai calitativ dintre toate ceaiurile verzi. În jurul lui gravitează, de sute de ani, întreaga ceremonie a ceaiului din cultura japoneză. Legendele spun chiar că ceaiul matcha era licoarea care îi ajută pe calugării budiști să fie calmi și relaxați în timpul orelor lungi de meditație.

Puterea nutrițională a acestui ceai Matcha vine din însăși metoda sa de obținere. Frunzele de ceai  sunt acoperite cu câteva săptămâni înainte de a fi recoltate, cu rogojini din bambus, pentru a reduce cantitatea de lumini care ajunge la ele.Acest pas crește conținutul de clorofilă și de aminoacizi din plantă. După recoltare, frunzele sunt opărite și uscate, apoi măcinate într-o pudră foarte fină cu ajutorul unei mori de piatră.

Pudra de Matcha se amestecă cu apă fierbinte și se obține ceaiul. Iar de aici, vin și beneficiile sale miraculoase. Practic, tu “bei” frunza întreagă. În cazul celorlalte tipuri de ceai, frunzele se aruncă după ce sunt infuzate în apă.

Și mai e ceva: un ceai Matcha nu este fermentat cum sunt celalalte ceaiuri, drept urmare, își păstrează antioxidanții și nutrienții intacți.

În matcha există un antioxidant compus, numit EGCg, în procent de 60%. Dintre toți antioxidanții, acest compus este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni în lupta împotriva cancerului. Studiile arată că în Matcha există de 100 de ori mai mult EGCg decât în orice ceai verde.

Samuraii obișnuiau să bea ceai verde înainte de a pleca la lupta datorită proprietăților sale energizante. Matcha crește energia datorită unei combinații de stimulenți speciali decât conținutului natural de cafeină.

Matcha conține un aminoacid numit L-Teanina care ajută la producerea undelor alfa în creier, ce induc relaxarea profundă. Nu e de mirare că îi ajută pe călugării budiștii să mediteze!Mai mult, L-Teanina stimulează dopamine și serotonină, doi hormoni care îmbunătățesc memoria și ajută la o mai buna concentrare.

Un ceai Matcha îmbunătățește funcționarea metabolismului și ajută corpul să ardă de 4 ori mai multe grăsimi decât în mod normal.

Datorită conținutului mare de clorofilă pe care îl are ceaiul Matcha  ajută la eliminarea toxinelor și a metalelor grele din corp.

Având în vedere toate aceste proprietăți nu puteam să îi pun un îndulcitor caloric precum mierea sau siropurile de agave, arțar, curmale etc.. Noroc că există Green Sugar de la Remedia cu zero calorii, astfel că ne și răsfățăm și accelerăm arderile. Cam tare, nu ?

Ingrediente

200 ml apă

200 ml lapte cocos

2 cm ghimbir

4 lingurițe de green sugar sau 4 stikuri

5 picături de esență bergamotă

2 lingurițe rase de pudră matcha 

pudră cardamon (opțional)

l/2 lime

Am pus apa la fiert împreună cu ghimbirul tăiat cubulețe, green sugar și esența de bergamotă și am așteptat să dea în clocot.

Matcha Latte vegan

Într-un vas punem cele 2 lingurițe de pudră matcha și le amestecăm cu laptele de cocos la temperatura camerei, turnând treptat-treptat lichidul pentru a nu se forma cocoloașe. Ideal ar fii să amestecați cu o lingură sau spatulă de lemn (bambus cel mai indicat).

Adăugăm apa fiartă și strecurată, stoarcem lime și dacă vă place un pic de  pudră cardamon.

Te încălzește și energizează imediat așa că se servește cu toată încrederea zilnic cel puțin odată.

PS – această rețetă participă la concursul Green Sugar Blogger. Să urmăriți rețetele tuturor participanților pentru pofte dulci dar nevinovate.

Zile verzi și dulci !

Andra