Vroiam de mult timp să fac ardei umpluți cu ceva bun, dar nu reușem să mă mobilizez. La începutul săptămânii am văzut ardei umpluți la Raw Litlle Tyke și am zis că nu se mai poate, trebuie să fac și eu. Nota mea personală a fost dată de hrișcă, nu de alta dar nu sunt așa mare fan quinoa. Cele două cereale s-au combinat minunat, consistența a fost perfectă, gustul magic iar ca și sațietate (2 ardei porția) a fost un prânz suficient pentru tot restul zilei…. nu și pofta din păcate …spui că nu mai poți dar peste câteva ore parcă ar mai merge unul.

Sau poate așa e doar la mine….recunosc sunt o pofticioasă gurmandă, vorba unui post care tot circulă pe facebook cu Sophia Loren – I’d much rather eat pasta and drink wine than be a size zero – paste fără gluten și vin fără sulfiți aș menționa ca să fie total în asentimentul meu !

Ingrediente ( 5 buc.)

5 ardei grași

1 cană quinoa spălată în câteva ape

1/2 cană hrișcă spălată

1 ceapă roșie medie (aprox. 50 gr.)

10 jumătăți roșii uscate

1 morcov mediu (80 gr.)

1 legătură ceapă verde

1 linguriță cimbru uscat

1 linguriță busuioc uscat

1/2 linguriță semințe schinduf (opțional)

1 linguriță boia dulce

1/2 linguriță mirodenii chinezești (opțional)

sare și piper după gust

3-4 căni apă

2 linguri bulion sau sos roșii

2-3 linguri ulei măsline

verdeață pentru asezonat

Ardei-umpluti cu hrisca si quinoa

                   Începem prin a căli  1-2 minute în puțin ulei de măsline ceapa, morcovul, semințele de schinduf (eu ador aromele orientale, dar nu este neapărat), hrișca și quinoa, adăugăm 2 căni de apă, mirodeniile, roșiile uscate, ierburile uscate, sarea (am pus 2-3 prafuri pentru că și roșiile uscate sunt sărate) și piperul . Lăsăm să fiarbă 10- 15 minute, până  mai scade din apă, iar hrișca și quinoa sunt aproape făcute.

Separat tăiem căpăcelele ardeilor, îi curățăm, spălăm și lăsăm la scurs. Pregătim o craticioară  pe măsura ardeilor,în care să stea ei cât mai  drepți. Umplem ardeii, îî așezăm în vasul de gătit și turnăm apă amestecată cu bulion. Ardeii trebuie să aibă lichid de jur împrejurul lor, până la căpăcel, așa că voi decideți de câtă apă este nevoie. Fierbem cu capac la foc mare la început, apoi mediu timp de 30 minute. Eu am mai pus cu lingura din când în când apă din vas peste ardei, este posibil  chiar să fie nevoie să mai adăugați apă . Timpul de fierbere este și în funcție de cât de făcuți vreți să fie ardeii. Eu am oprit cînd mai erau 2 degete de sos.

La servire am adăugat pătrunjel tocat , sos roșu din vas și iaurt de soya cu usturoi și hrean ras !

AM DESCOPERIT UN PRODUS NOU FĂRĂ GLUTEN – SORIZUL – este produs în Republica Moldova și este o cereală foarte proteică. Ca și proprietăți este asemenea sorgului și orezului. Este ambalată sub patru forme – făină, crupe, brizură și griș. Datorită acestor forme se pot prepara foarte multe rețete cu ea – găluști, griș, sarmale, ardei umpluți (brizura este de forma unor perle albe mici, arată mai bine decât orezul), înlocuiește cuș-cușul sau bulgurul cu succes în orice rețetă iar pâinea de soriz este foarte bună, nici nu zici că este fără gluten (cu psyllium și făină de in, drojdie făara gluten sau maia), de biscuiți, wafe, chec, cozonac nu mai vorbim.

Poducătorii acestor produse ar vrea să facem un atelier de gătit cu implicarea participanților, în sensul ca echipe de 3-4 persoane să pregătească câteva preparate, sub îndrumarea mea, preparate pe care le vor lua acasă. Din păcate costurile unui spațiu care să permită acest lucru sunt mai ridicate așa că facem un sondaj – ați fi interesați de un astfel de atelier practic și dispuși să plătiți o taxă de 130 ron ? Atelierul s-ar desfășura într-o sâmbătă, în a doua parte a lunii noiembrie. VĂ ROG FRUMOS SĂ ÎMI RĂSPUNDEȚI AICI SAU PE FACEBOOK, PERSONAL ETC. MULȚUMESC .

Poftă bună !

Andra