Chiftele din fasole mung pentru că a venit sezonul mâncărilor consistente, pentru că simțim nevoia de mai mult, iar fasolea este una dintre cele mai sigure proteine – nutritivă și delicioasă.

Fasolea Mung, un soi de leguminoasă mică și verde din aceeași familie cu mazărea și lintea, este o sursa bogată de proteine, fibre, antioxidanți și fitonutrienți.

Soiul mung este mai puțin cunoscut în occident, însă face parte din alimentația Ayurvedică din India de mii de ani, fiind  considerat unul dintre cele mai apreciate alimente în această practică străveche a Indiei, o practică medicală tradițională ce datează încă din jurul anilor 1.500 I.C.

În prezent fasolea mung începe sa fie din ce în ce mai prezentă și în occident în pudrele proteice, concentratele de supă și în meniul restaurantelor.

Iata ce e bine să știți despre fasolea mung:

  • Fasolea mung are un conținut ridicat de nutrienți printre care: mangan, potasiu, magneziu, folat, cupru, zinc și diverse vitamine B.
  • Constituie un aliment consistent, fiind bogat în proteine, amidon rezistent și fibre alimentare.
  • Fasolea mung se poate găsi sub forma de pudră uscată, boabe, despicată, tăiței din fasole și sub forma de boabe încolțite (ca cele folosite de regula în sendvișuri și salate).
  • Boabele lor uscate pot fi consumate crude, gătite (întregi sau despicate), fermentate, sau măcinate sub forma de făină

O cană de fasole mung gătită conține următoarele (procentele fac referințe la DZR pentru o femeie adultă):

  • 212 calorii
  • 14 grame de proteine
  • 15 grame  fibre
  • 1 gram de grăsime
  • 4 grame de zahăr
  • 321 micrograme de folat (100%)
  • 97 miligrame de magneziu (36%)
  • 33 miligrame de vitamina b1 tiamina(36%)
  • 6 miligrame de mangan (33%)
  • 7 miligrame de zinc (24%)
  • 8 miligrame de vitamina B5 acid pantotenic (8%)
  • 13 miligrame de vitamina B6(11%)
  • 55 miligrame de calciu(5%)

Datorită densității sale nutritive ridicate, fasolea mung este considerată utilă în protejarea contra unor boli cronice, asociate cu vârsta, printre care boala de inima, cancerul, diabetul și obezitatea.

   Dacă alegi să pui fasole mung la încolțit pentru a le consuma crude, fiecare cană conține în jur de 31 de calorii și va furniza trei grame de proteine și două grame de fibre. Pe lângă aceasta, vei profita de întreg profilul nutrițional nealterat prin gătire.

Atenție – un lucru nespus despre germeni și consumul lor este faptul că datorită conținutului mare de proteine aceștia fac să crească absolut totul din corpul nostru, inclusiv eventualele tumori. Așa că este bine să nu consumi germeni decât dacă îți cunoști în profunzime starea de sănătate. Vlăstarii în schimb sunt indicați pentru toată lumea.

chiftele-de-fasole-articol

   Cum am făcut chifteluțele ? (30 buc.)

230 grame fasole mung hidratată și fiartă

100 grame morcovi (unul mare)

70 grame ceapă roșie

10 grame ulei măsline

10 grame făină mei/fulgi ovăz măcinați/făină năut etc.

1/2 linguriță sare

50 ml suc roșii/roșii coapte

20 gr. muștar de casă (2 lingurițe vărfuite)

1 linguriță rasă cimbru

o legătură verdeață

                  Fasolea am lăsat-o la hidratat peste noapte, am clătit-o după care am pus-o la fiert cu o linguriță de chimen și o foaie de dafin. A fiert cam în 40 minute. Având în vedere că urmează să mai fie și coaptă nu trebuie să fie neapărat foarte moale.

                 Am scurs și clătit după care am pus-o în robot alături de restul ingredientelor și am mixat până am obținut o compoziție care se poate modela în biluțe. Am adăugat și verdeață tocată mărunt, am încorporat și am modelat chifteluțele. Le-am pus pe hârtie de copt pentru 20-30 minute la cuptor, 180-200 grade C. Sunt gata când se desprind cu ușurință de pe foaie.

                Observați că nu au nici o mirodenie orientală, asiatică sau ceva iute….le-am vrut simple. Sunt delicioase așa, dar dacă le doriți condimentate nu ezitați să adăugați mirodeniile preferate. Eu încurajez joaca în bucătărie !

                Le-am servit cu un pilaf din sorg (nu orez) cu turmeric și semințe de schinduf.

       Dacă vreți să aflați mai mult despre această cereală fără gluten, SORG, care există sub formă de făină, crupe, brizură și griș, să facem pâine, negrese, gnochi și risotto vă aștept pe 26 noiembrie la Kuxa Studio. Dacă vă înscrieți ferm (cu plata în avans) până pe 10 noiembrie beneficiați de o reducere de 20 ron. Detalii aici.

workshop-fa%cc%86ara-gluten

      Cu drag,

     Andra