Pate-ul de ciuperci chinezești se poate face cu orice fel de ciuperci uscate, eu am făcut și cu Shitake și amestecat (Shitake și chinezești). Cu gălbiori uscați românești nu am făcut dar nu văd de ce nu ar merge, nu ar fii așa închis la culoare  deci poate este mai atractiv pentru copii. În mixurile de ciuperci chinezești predomină de obicei soiul urechi de lemn.

Este un pate foarte gustos, sățios și plin de proteine. Dacă nu știați, ciupercile chinezești sunt bogate în fier, calciu și fibre, pentru o digestie ușoară, și o cantitate neglijabilă de grăsimi, nu este de mirare că aceste ciuperci sunt ideale pentru persoanele aflate la dietă. Nutriționiștii recomandă ciupercile urechi de lemn pentru efectul lor de a reduce nivelul de colesterol LDL și proprietățile anticoagulante. Mai mult, din întreg spectrul de antioxidanți, urechile de lemn abundă în vitamina B-2 (riboflavina), recunoscută pentru proprietățile sale de a întări sistemul imunitar și capacitatea de rezistență la stres. Deci un motiv suplimentar pentru a include urechile de lemn în dieta ta, în special în aceasta perioadă a anului.

pate-ciuperci-articol

Ingrediente

1 pachet ciuperci chinezești (50 gr.) puse la hidratat

10 jumătăți roșii uscate

1 linguriță rasă cimbru uscat

3 căpăcele sos soya bio

2 căței de usturoi

apă plată pentru consistența dorită (aproximativ 100 ml)

2 prafuri piper cayenne

sucul de la 1 lămâie

mărar și capere pentru asezonat

            Am lăsat ciupercile la hidratat 30 – 45 minute, lăsați și roșiile dacă nu sunt maleabile (cele de la Republica Bio nu sunt tari , dar puteți folosi și din cele în ulei).

          Odată hidratate ciupercile, scurse și spălate le punem în robot cu restul ingredientelor și mixăm. Apa o punem treptat-treptat, cantitatea ei depinde de gradul de consistență pe care îl dorim. Eu nu am mixat mult, am dat cu spatula pe pereții vasului de 2-3 ori deoarece cantitatea este mică.

       Am tocat mărar și l-am încorporat în pate, am ornat cu bobițe acrișoare de capere pe deasupra.

      Trebuie să vă atenționez în privința sosului de soya – cel folosit de mine este moderat sărat . Dacă folosiți un sos foarte sărat puneți doar un căpăcel pentru că și roșiile uscate sărează , caperele la fel și să nu aveți surpriza că a ieșit un pate saramură.

       Pacă sunteți fan pate-uri vă invit sâmbătă, 8 octombrie, la sediul Vivasan pentru un atelier practic despre tranzit intestinal și probleme de piele  unde vom face un pate de hrișcă, muștar de casă și parfait de dovleac cu ceai negru. Detalii aici. 

      Cu drag,

      Andra