Panforte este un desert specific italian, tradițional de Crăciun, pe care sinceră să fiu nu l-am descoperit în Italia (în afară de gelato nu prea mai bagi în seamă altceva, mai ales vara, nu ?) ci pe canalul TV Paprika. M-a atras faptul că este foarte condimentat, oarecum digestiv și imunizant dacă te gândești la ghimbirul și scorțișoara din el. Imediat l-am văzut în varianta fără foc, l-am testat de Crăciun și este chiar mai delicios decât mă așteptam, plus foarte simplu de realizat.

Istoria acestui deliciu parfumat începe în apropierea oraşului Siena, situat în inima Toscanei. Întrucât Ducatul Florenţei lupta foarte des cu Republica Veneţiană, asediile de lungă durată scădeau proviziile mănăstirilor şi forţele luptătorilor  în mănăstiri a apărut pentru prima oară) şi pentru ca să aibă puteri, călugării franciscani au început să prepare un fel de pâine puternic aromată şi densă, hrănitoare şi dulce. Această turtă dulce are mai multe nume: Panforte (pâine puternică), Pane Natalizio (pâinea Crăciunului), Pane Aromatico (pâine aromată), Pan Peparos (pâine piperată).

La origine avea la bază un aluat numit „melatello” care conţinea miere, făină, fructe uscate şi nuci. Aluatul se punea la dospit în vasele care se spălau merele lucru care îi dădea un miros puternic şi acid. De aici şi numele de Panem Fortis. Apare pe la 1205 într-o mănăstire din localitatea Montecelso. Se pare că ţăranii plăteau şi un bir călugărilor, numit „panpepato” – pâine piperată. La acea vreme, Siena era un oraş foarte prosper, unde prin Pisa, ajungeau toate condimentele Orientului.

În 1370, acest desert ajungea să fie comercializat pe scară largă în Venezia, dar puteau să şi-l permită doar familiile înstărite şi se consumă, preponderent, de sărbători.

 Reţeta clasică „Panforte” rămâne aceeaşi din 1675 şi conţine 17 ingrediente, precum cele 17 „contrade”, adică judeţe ale Sienei.
Vă las aici reţeta veche sieneză, de la 1829:
Aşadar pentru un Panforte de cam 1 kg (îl puteţi felia şi împacheta frumos pentru oaspeţii pe care îi veţi primi de Crăciun) :
1. Migdale – 400 grame
2. Pepene galben uscat – 325 grame
3. Coji de citrice confiate – 50 grame
4. Alune prăjite – 60 grame
5. Scorţişoară – 20 grame
6. Miere – 200 grame
7. Zahăr – 175 grame
8. Făină – 150 grame
9. Condimente (coriandru, nucşoară, piper alb, cuişoare) – 5 grame
E cam un fel de baton, nu vi se pare ?
              Ei bine, rețetele contemporane de Panforte sunt modificate mult, se fac cu alcool, cacao, ouă, unt pentru a fii mai cremoase. Se pare că pentru varianta clasică trebuia să ai dinți buni… Eu o sa încerc și varianta tare cât de curând. Acum a făcut un Panforte cremos, ciocolatos, se topește în gură și foarte aromat, ușor alcoolizat.
Am folosit zmeură liofilizată, de care sunt foarte încântată datorită proprietăților păstrate intacte, dar mai ales pentru forma lor perfectă.
Am folosit și procedat astfel :
Ingrediente
120 grame nucă românească
2o0 grame smântănă cocos 
70 grame unt cacao sau 120 ml ulei cocos 
50 grame stafide
30 grame zmeură liofilizată
2 lingurițe de pudră ghimbir
3 linguri de coniac
1 praf sare
1 linguriță de scorțișoară
2-3 prafuri nucșoară
2 picături de ulei esențial portocale (Vivasan sau Solaris)/coaja de la o portocală rasă
2 linguri de cacao + 2 linguri de carob
180 grame miere
3 linguri de făină migdale sau fulgi de cocos
zahăr pudră ștevie Green Sugar 
        Nu m-am folosit de robot, am pus la topit uleiul de cocos în deshidrator (sau pui borcanul de sticlă lângă un ochi de aragaz deschis, sau bain marie) până a devenit lichid.  Într-un castron mare am pus smântâna, coniacul, mierea, am cernut carobul și pudra de cacao și am amestecat cu ajutorul unui tel. Am adăugat mirodeniile, uleiul, sarea, zmeura, stafidele iar la final făina de migdale sau fulgii de cocos.
      Într-o formă de tort rotundă și detașabilă, am pus folie de plastic la baza ei și am răsturnat compoziția din bol. Am repartizat-o bine de tot în toată forma, să fie peste tot nuci, stafide și zmeură. Am pus câteva zmeurici și pe deasupra pentru contrast.
    Am lăsat 2 ore la congelator, după care am scos din formă, transferat pe un platou și am pudrat jumătate din prăjitură acoperind cu o coală albă de hârtie .
     Dacă nu aveți chef să îl faceți eu vă ajut cu tot dragul, de Revelion sau altă dată. Meniul de catering pentru Crăciun este valabil și acum de Revelion, plus orice alt preparat aveți chef.  Iar dacă nu aveți încă planuri pentru Revelion mai puteți să vă înscrieți la Revelionul Veggie organizat de Florentina Gionea, cu meniu Sara Green. Detalii aici. 
      Știu că pentru mulți dintre noi anul 2016 a fost foarte încărcat și apăsător, plin de neprevăzut….nu neapărat prost dar ceva mai greu…..  Acum de sărbători să ne relaxăm alături de familie și prieteni, făcând puțin și ce ne place nouă, fie că asta înseamnă încercatul de rețete noi, citit, meșterit ornamente, bijuterii, cusut, crearea de urări amuzante pentru rude și prieteni, sport, jucat cu copii, desenat sau scris de gânduri și idei pe foaia de hârtie. Oricât de dificilă ar fii o perioadă din viața noastră, nu uitați să faceți și ce vă place vouă cel mai mult.
     Este cea mai bună formă de terapie, cea mai accesibilă iar cele mai bune soluții apar în momentele în care ne detașăm de cotidian și facem ceea ce ne place.
    Știți că în spiritualitate se consideră că prin creație ne ardem karma negativă ??? Eu nu iau de bune chiar toate informațiile scrise sau nescrise din spiritualitate …..cine poate știi cum stă cu adevărat treaba cu karma…dar îți garantez că te vei simți minunat și asta este numai de bine pentru că schimbarea începe din tine. Dacă tu te vei simți bine, relaxat și creativ totul se schimbă în jurul tău.
     Așa că eu vă doresc un an plin de atenție pentru sufletul vostru, de iubire detașată față de voi și toți din jur. Un 2017 cu suflet luminos, sănătate, plin de creativitate și iubire !
    Cu drag,
   Andra