Ruladă cu măsline, roșii și capere sau ruladă/chec sărat aperitiv cum am văzut că se numesc….pentru mine e suficientă ca masă, e ca și cum ai zice că pizza e aperitiv. Și făinoasă și consistentă, aromată, oricum nu poți mânca doar 1-2 felii că e prea bună așa că eu o declar fel principal. Se servește alături de o salată mare, de frunze verzi și vlăstari.

Nu este fără gluten, așa cum v-am obișnuit. Am avut un pachet de făină albă Raftul Bunicii ( apropo, au un site plin de rețete drăguțe) de la Food Bloggers pe care a trebuit să o folosesc. Am zis că dacă tot sunt sărbătorile și toată lumea mai calcă strâmb hai să fiu și eu în rând cu restul. Sunt bune reîntoarcerile acestea pentru că îți dai seama cât de ușor se leagă un aluat în care ai jumătate din cantitate făină albă. Este floare la ureche, nu se compară cu unul din făină integrală în totalitate sau din făinuri fără gluten. E altă treabă total și te simți super că tu ai reușit să gătești în varianta mai dificilă de care toată lumea se ferește.

Pe 11 februarie vă aștept la Kuxa Studio pentru a găti împreună fără gluten, cu făină de soriz, care nu este un premix, ci cereală fără gluten măcinată. Facem împreună, pentru că avem mai multe posturi de gătit, biscuiți aromați pe care îi vom folosi la un desert afrodisiac la borcan, supă indiană cu găluști din griș de soriz, foccaccia cu ierburi și usturoi și o salată caldă pentru dietele de iarnă. Mai multe detalii aici. 

Iată cum am procedat pentru rulada decadentă cu gust de pizza sau de bruschetă.

Ingrediente 

1 cană de făină integrală

1 cană de făină albă Raftul Bunicii

1 plic praf de copt

3 căței de usturoi presați

1 linguriță pudră turmeric

1 linguriță oregano

1 linguriță busuioc uscat

1/2 linguriță sare

6 linguri ulei măsline

1 cană apă plată

Umplutura

5 linguri de capere de la borcan

5 linguri măsline kalamon

12 roșii uscate feliate

8 roșii cherry tăiate în 4

Începem prin a forma aluatul. Amestecăm ingredientele uscate și usturoiul presat, după care adăugăm apa și uleiul treptat-treptat. Eu am amestecat într-un bol cu lingura după care am trecut pe blat unde am frământat pentru vreo 2-3 minute. Am întins o foaie dreptunghiulară, cam de 1 cm grosime, peste care am presărat umplutura din ingredientele amestecate într-un castronel. Am împrăștiat umplutura cam pe 3/4 din suprafața aluatului. Am rulat, lipit capetele, am înțepat cu furculița și am uns cu ulei de măsline.

Am dat la cuptor preîncălzit, în tava mare, pe hârtie de copt, la 200 grade C pentru primele 10 minute apoi la 180 grade pentru următoarele 20. Faceți testul scobitorii în centrul ruladei (sau al bățului de frigăruie pentru că scobitoarea e cam mică).

Am mâncat-o aproape pe toată la scoaterea din cuptor. A doua zi nu ne-a plăcut rece și am încălzit la cuptor feliile rămase.

Numai bună pe vreme geroasă, alături de un ceai sau vin fiert.

Absolut delicios, data viitoare o să încerc să fac sub formă de brioșe sărate, deși arată tare bine ca ruladă.

Iarnă lină și sănătoasă să avem !

Andra