Supa Pho este o supă tradițional vietnameză considerată de mulți cea mai bună supă din lume. Este foarte bogată în mirodenii și conține obligatoriu tăiței. Tradițional se face cu fâșii de carne de vită și oțet de pește dar și varianta vegetariană a devenit foarte populară.

O am pe lista de încercări de foarte mult timp, dar abia acum am reușit să mă apuc de ea. Și ce bine am făcut pentru că vremea rece este numai bună pentru a te bucura de aroma și căldura ei.

Mirodeniile folosite sunt acelea care te scapă de răceală, îți îmbunătățesc circulația și sistemul imunitar, iar tăițeii, legumele și proteinele vegetale pe care alegeți să le folosiți o fac o masă consistentă și foarte satisfăcătoare.

Ingrediente

90 grame ceapă albă tăiată grosier

2 -3 cm ghimbir tăiat fâșii

1 băț scorțișoară

1 stea anason

2-3 cuișoare

1 lingură coriandru boabe

2 linguri ulei cocos/măsline

250 gr. morcovi

1250 ml apă/zeamă de supă

1 lingură legume deshidratate

1 linguriță rasă sare

2 linguri sos soya

1 varză pak choi (merge și varză roșie sau albă)

½ pachet tofu tăiat cubulețe

½ pachet tăiței orez (noodles)

100 grame ciuperci proaspete sau uscate (opțional)

lămâie pentru asezonat

piper cayenne pentru asezonat

           Se taie ceapa și se pune la călit în ulei de cocos împreună cu mirodeniile (steaua de anason, ghimbir, coriandru, cuișoarele) și se călesc 1-2 minute. Adăugi apa sau zeama de supă, batonul de scorțișoară, legumele deshidratate, morcovii, sosul de soya, sarea și lași la fiert.

Să vă spun câte ceva despre pak choy –  sau varza chinezească este în topul verziturilor care se alătură perfect ciupercilor shiitake. Bogată în vitamina A și vitamina C, pak choy se gătește rapid și este super delicioasă. Pentru că nu are nevoie să fie fiartă o punem în oala cu supă la sfârșit, când stingem focul, acoperind doar cu capac.

Eu am tras cubulețele de tofu la tigaie, în puțin ulei de măsline și 2-3 prafuri piper cayenne până s-au rumenit puțin. La fel procedezi și cu ciupercile proaspete. În caz că folosești shitake uscate le pui la rehidratat măcar 30 minute după care le clătești și feliezi. Nu este nevoie să le faci ceva, ele își vor lua aromele din supă.

Tăiței de orez se fierb separat și se pun la servire în bol. Se asezonează cu suc de lămâie, piper cayenne, verdeață etc. Poți să înlocuiești tăițeii cu spaghete de dovlecel !

O vei adora, vei face o mulțime de variațuni ale ei cu diverse legume !

Mese delicioase !

Andra