Supă cremă de gulie, verde crud,  pentru că am folosit și frunzele ! Alături de supa cremă de spanac și leurdă intră în topul primăverii la noi acasă. Domnul meu s-a îndrăgostit de ea, a mâncat câte 2 porții una după alta.

Se face foarte simplu și din puține ingrediente, merge asezonată cu orice nucă sau sămânță, eu am ales susanul negru pentru contrast, dar m-am gândit și la fulgi de migdale sau semințe de dovleac ușor rumenite.

Bună în supă dar și mai bună este gulia crudă. Sucul de gulie și morcovi este demențial, red bull de la mama natură !!!

Gulia este o leguma din familia cruciferelor, din care mai fac parte: varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles. Poate fi consumata crudă, fiartă sau coaptă.

Gulia este o sursa importanta de vitamine din complexul B, acid folic, magneziu si fosfor. Este o legumă foarte bogată în fibre, de aceea se recomandă a fi consumată în constipație și afecțiuni ale colonului. O porție de 100g de gulie conține aproximativ 4g de fibre vegetale.

În gulie se regăsesc cantități importante de vitamine din complexul B care sunt implicate în toate funcțiile metabolismului uman (vitamina B1, B2, B3, B5, B6, acid folic) și de vitamina C.

O gulie de mărime medie (100g) conține 62 mg de vitamina C, putând acoperi necesarul zilnic recomandat. Vitamina C este un antioxidant puternic, fiind un factor de protecție anticancer, iar prin rolul benefic asupra colagenului menține sănătatea țesuturilor și a gingiilor.

De asemenea guliile conțin în cantitate mai redusă vitaminele A, E și K, colina sau biotina, denumită și “vitamina H”, care împiedică depunerea colesterolului pe pereții arteriali și facilitează folosirea corespunzătoare a grăsimilor de către organism. Guliile conțin acizi grași omega-3 (35 mg la 100g) și omega 6 (aproximativ 27 mg la 100g).

Dintre minerale, cel mai mult găsim potasiu în gulii, urmat de fosfor, calciu, sodiu și magneziu. În cantități mai mici se regăsesc minerale precum: fier, cupru, mangan și seleniu.

O să băgați mai mult în seamă această legumă de cum încolo, nu-i așa ?

Ingrediente 

500 grame gulie (2 bucăți curățate)

150 grame păstârnac (1 buc.)

65 grame ceapă albă (1 buc.)

1 lingură boabe coriandru

170 grame (2-3 cartofi curățați)

1 linguriță sare

8 frunze mari de gulie

3 linguri ulei măsline

2 litrii apă

4-5 căței de usturoi copți

3 linguri de semințe susan coapte puțin

piper pentru asezonat

câteva frunze mici de gulie pentru asezonare

        Am început prin a sota coriandrul, ceapa, gulia și păstârnacul în ulei măsline, apoi  cu puțină apă pentru 5 minute. Am adăugat cei 2 litrii de apă, sarea, cartofii și am lăsat să fiarbă. După ce a fiert câteva minute am adăugat și cele 8 frunze de gulie și am mai lăsat la fiert 5 minute. Eu am grijă să nu las la fiert prea mult legumele, 10- 15 minute de obicei. Prefer să tai cartofii, țelina (legumele mai tari) cuburi mici pentru a fii sigură că s-au fiert. Am lăsat să se mai răcească puțin supa, după care am transferat-o în robot și am blenduit-o (în două ture).

      După gustul meu nu a mai fost nevoie de asezonare. Am tocat fin frunzulițele mici de gulie, am presărat semințele de susan rumenite în cuptor și am tocat și cățeii de usturoi copt (în coajă, la cuptor, odată cu susanul pentru maxim 10 minute la foc mediu ca să nu devină amari).

    Absolut delicioasă !

    Primăvară verde în suflet, farfurie și trup !

    Andra