Sos Thai, foarte simplu de făcut și absolut delicios, înnobilează orice preparat și  merge cu foarte multe preparate cum precum lipiile cu pate-uri și legume, chifteluțe vegetale, burgeri, cu orez, noodles, în salate ba chiar și la dulciuri – peste o înghețată de mango, cocos sau vanilie … .

Puteți folosi orice ardei iute, cel românesc din piață, mai exotic precum chilli, halapeno sau alte soiuri pe care le găsești ocazional pe la supermarketuri. Nu trebuie nici măcar să fie proaspeți, pot fi uscați. Eu am găsit la Carrefour o cutie cu 5 ardei iuți din soiuri diferite. Imediat m-am gândit că a venit momentul să testez sosul Thai. Am ales ardeiul verde mai măricel, pe nume Poblano, cu 3 stele de iuțeală. Am zis că prima dată fac un sos iute moderat și chiar așa a ieșit.

Ingrediente (100 ml)

1 ardei gras roșu (100 gr.)

2-3 căței de usturoi

2 cm ghimbir

1 ardei iute Poblano de 18 grame

150 ml apă plată

5 linguri oțet de orez (merge și cel de mere cu miere)

5 linguri zahăr cocos (aproximativ 40 grame)

1/2 linguriță sare

1 linguriță lemongrass uscată 

         Mărturisesc că am folosit Thermomixul, cap coadă pentru că a fost mai comod. Am mixat legumele cu mirodeniile până s-au făcut pastă, am adăugat lichidele și am setat Varoma, timp de 20 minute, viteza 2. Capacul a sărit de la presiunea din timpul fierberii, așa că mi-am dat seama că dacă făceam într-o oală pe aragaz ar fi trebuit să fie mai înaltă pentru că se umflă la fierbere. Pe aragaz trebuie să amestecați permanent până capătă consistența de sos, cred că în jur de 20-30 minute. Este și foarte odorizantă operațiunea.

       La atelierul de burgeri  veggie fără gluten, o echipă a tăiat mărunt legumele și le-a pus direct la fiert, fără să le mai mixeze. A ieșit foarte bine și această variantă, poate chiar mai estetică decât sosul.

       Singurul meu regret este că a ieșit așa puțin sos, doar castronelul din imagine, mai puțin de 100 ml . Așa că nu pot să îi testez rezistența în timp.

PS – aveam în frigider o porție de conopidă și cartofi dulci coapte cu usturoi și cimbru iar sosul thai pe deasupra lor a făcut această mâncărică simplă un deliciu exotic !

     Pupici aromați !

    Andra