Spumă de zmeură și caise cu multe mirodenii, pufoasă și ușoară, absolut delicioasă ! Ingredientul minune care a făcut posibilă spumarea ei este aquafaba – apa de la o conservă de năut pe care am congelat-o acum vreo 3 săptămâni pentru că nu aveam timp și eram și cam descurajată de testele pentru bezele vegane.

Nu folosesc năut la conservă, îl hidratez și fierb mereu, dar cu apa de la năutul fiert nu mi-a ieșit nici o rețetă pe bază de aquafaba, așa că am zis să încerc cu cea de la conservă. Nu a ieșit nici așa, nici o bezea. Se spuma perfect, o îndulceam cu xilit (zahăr sevă mesteacăn) iar la cuptor se topea, deși coceam la 90-100 grade așa cum spuneau rețetele pe care le citisem. Mulți bloggeri spun că nu iese decât cu zahăr alb pudră ….lucru care mă dezamăgise grav.

Ultima conservă pe care am zis că o încerc a adus succesul, deși eram hotărâtă să mă limitez la spuma fructată care îmi amințește de copilărie am oprit și câteva linguri de aquafaba cu xilit ca să coc pentru ultima dată. De data aceasta  am zis să fiu mega prudentă și am setat cuptorul la 60 grade C cu ventilație timp de vreo 2 ore sau chiar mai mult pentru că având îndoieli nu am fost atentă.

Dar să revenim la spumă, zic.

Ingrediente 

120 grame aquafaba (apa de la o conservă SunFood )

100 grame xilit râșnit

1 praf de sare lămâie

150 grame zmeură

150 grame caise foarte coapte

câteva prafuri pudră ghimbir

câteva prafuri pudră cardamom

1 lingură apă florală

Am pus în Thermomix fluturașul de spumare, aquafaba și am setat viteza 4. În aproximativ 3 minute am obținut spuma groasă, necurgătoare,  identică cu cea de albuș spumat. Am adăugat un praf de sare de lămâie (pentru că în majoritatea rețetelor pe bază de aquafaba este prezentă, deși se pare că nu este nimic natural în ea…) și treptat-treptat xilitul.

Separat am zdrobit fructele cu furculița, le-am pudrat cu mirodenii și apă florală de trandafiri și le-am lăsat să emulsioneze câteva minute.

Am păstrat din spuma albă 8 linguri pe care le-am pus pe foaia de copt sub formă de movilițe și le-am dat la copt, 50 grade C timp de aproximativ 2 ore.

Am adăugat în spumă piureul de fructe treptat-treptat și am amestecat ușor cu spatula până la încorporarea totală. Mă așteptam la o culoare mai intensă dar se pare că albul spumei a fost mai puternic.

Un dulce excepțional, sățios dar ușor, aromat și energizant !

Dacă sunteți în căutare de dulciuri tradiționale în varianta vegană sau raw și fără gluten, ebookul Prăjituri Tradiționale Reinventate vă poate fii de ajutor. Găsiți în el baclava, amandină, cremșnit, înghețate cremoase, cremă de zahăr ars, trufe și multe alte dulciuri care ne stârnesc pofte și amintiri !

De asemenea, joi 22 iunie, alături de Monica Dascălu, vă aștept la un atelier practic despre feminitate unde vom prepara o tartă raw cu lime și ciocolată, un smoothie energizant sexual, foarte bun și pentru un bronz de durată și un fel principal estrogenic, plin de fibre și foarte delicios. Monica ne va învăța cum să ne tratăm afecțiunile feminine cu ingrediente naturale, la noi acasă, cum să ne preparăm ovule naturale și cum să ne ridicăm și menținem imunitatea aparatului genital. Mai multe detalii și înscriere aici. 

 

O vară aromată și pufoasă !

Andra