Hummus cu miso și cartofi dulci pentru că m-am apucat să îl pregătesc fără să îmi dau seama că mai am doar o linguriță de tahini în casă. Sigur că întâi m-am gândit să fac repede o pastă cu susanul din dulap, dar parcă nu aveam nici un chef. Tot uitându-mă în frigider am văzut borcanul de pastă miso și am zis de ce nu. Am avut o idee excelentă ! O să încerc și un hummus clasic cu miso în loc de tahini sau alăturat lui….cum o să simt.

Dacă vă întrebați de ce să folosiți miso, trebuie să vă spun că este o pastă minunată cu efecte foarte bune pentru sănătatea noastră pe termen lung.

Consumat încă din secolul VII de către călugării budiști, miso este o pastă obținută din amestecul boabelor de soia cu orez, orz, drojdie, sare și apă. Toate aceste ingrediente sunt lăsate la fermentat în butoiașe de lemn, pe perioade ce variază de la câteva luni (se obține o pastă miso mai dulceagă) până la doi ani (situație în care miso este mai puternic la gust).

Pe piață există mai multe tipuri, în funcție de ingredientele care predomină în compoziția acestuia: roșu (obținut din părți egale de soia, orez alb și orz), alb (realizat doar din orez și soia), din orz (făcut, firește din orz și soia) și din soia (obținut din soia, drojdie și sare). Ca și diferențe, miso roșu și miso din soia sunt bogate în proteine, cel alb are o durată de valabilitate mai scurtă, iar cel din orz este cel mai popular. Ingredientele din compoziție face ca între diferitele tipuri de miso să existe diferențe de textură, gust, culoare și aromă.

Acest preparat este folosit cu precădere pentru a găti celebrele supe miso; există o varietate mare de supe, în funcție de ingredientele din miso, de exemplu: mugi miso se obține din orz fermentat, hatcho miso, doar din boabe de soia, natto miso, din ghimbir sau soba miso, din grâu negru. Miso mai este însă folosit ca și ingredient de bază pentru sosuri, dressinguri sau feluri principale de mâncare.

Miso este extrem de popular printre vegetarieni nu numai datorită versatilității sale, ci și proprietăților pe care le are. Ca și o curiozitate: se pare că luptătorii samurai obișnuiau să mănânce miso datorită puterii sale nutriționale: fibre, proteine, vitamine și minerale. Miso mai conține și isoflavonoizi, saponine și proteină din soia, aminoacizi, antioxidanti dar și enzime.

În urma unui studiu, publicat în 2003, s-a constatat că femeile care consumă cel puțin trei boluri de supă miso zilnic își pot reduce cu 40% șansele apariției cancerului de sân. De asemenea crește imunitatea, ajuta la digestie, îmbunătățește calitatea sângelui și a limfei.

Ingrediente 

350 grame năut fiert

150 grame cartofi dulci copți

1 linguriță pastă tahini

1 lingură pastă miso

sucul unei lămâi

15 gr. ulei susan

150 grame apă de la năutul fiert

4 căței de usturoi

1 linguriță sare

1 lingură boia afumată

1 linguriță turmeric

2 prafuri scorțișoară

Pregătirile au început cu o seară înainte, când am pus năutul la hidratat. A doua zi am pus la fiert boabele de năut și am pregătit cartofii dulci pentru cuptor. I-am curățat, spălat, presărat puțină sare și cimbru uscat deasupra și i-am lăsat la copt (pe hârtie), 180 grade C, timp de aproximativ 20 min, până au fost gata. Când s-a fiert și răcit și năutul am trecut la mixarea tuturor ingredientelor în robot până am obținut textura și gustul dorit. La partea de mirodenii  puteți să folosiți orice simțiți, cum ar fii ghimbirul care merge excelent la cartofii dulci, sau chimion, chimen etc. Mie îmi plac în combinație cu boia afumată foarte mult și când îi gătesc simplu, la cuptor, cu o salată alături.

Atât de aromat, de special și de sățios acest hummus ! Pus în clătite de orez (sărate) împreună cu vlăstari și salată au fost un prânz de senzație.

Pupici delicioși !

Andra