Portokalopita este o prăjitură grecească foarte apreciată, considerată light….nu știu de ce pentru că are foi de plăcintă și foarte mult sirop dulce…..poate din cauza iaurtului grecesc…gras…. e relativă treaba cu prăjiturile light clar.

Evident că am gustat și eu acestă prăjitură, am apreciat-o și mi-am setat intenția de a o face în stilul meu, cu adevărat mai ușoară, vegană și fără gluten.

După ceva documentare, descoperind și varianta turcească, cu griș în loc de foi plăcintă fărâmițate și uscate, mi-a venit ideea să folosesc  cereale crocante de mei și porumb. Mai crocant și mai uscat de atât nu se poate, sunt fără gluten, iaurtul le leagă fără să mai fie nevoie de ou, deci este și super rapidă prăjiturica.

Am pornit de la această rețetă, înlocuind și scăzând cam toaate ingredientele în afară de portocale.

Ingrediente 

15o gr. fulgi crocanți de mei

150 gr. fulgi de porumb fără zahăr

400 gr. iaurt soya

150 ml ulei sâmburi struguri ( sau alt ulei fără gust)

răzătura unei lămâi și a unei portocale

sucul de la 1/2 lămâie

100 gr. miere

2 cm ghimbir ras

1 capac apă florală de portocal

1 praf sare

1 plic praf copt (17 gr.)

 

  Sirop

250 ml suc portocale

50 ml apă plată

100 gr. zahăr cocos

2 căpăcele rom

                                                                       1 praf sare                                                                       

Într-un bol am amestecat cu telul toate ingredientele umede (iaurt, miere, suc lămâie, răzătură, apă florală, ghimbir, sare și ulei turnat în fir) după care am adăugat treptat cerealele și praful de copt amestecând cu o lingură.

       Am obținut compoziție pentru 2 forme ceramice de tartă medii, de dimensiune … pe care le-am uns cu puțin ulei de cocos, apoi am turnat și nivelat compoziția cu o spatulă. Am lăsat la cuptorul preîncălzit, 180 grade C, timp de 25 minute. La suprfață erau rumene ambele tarte. Am lăsat la răcit.

Cât timp se cocea prăjitura am preparat sosul de însiropare, pe foc, amestecând până la fierbere. Am lăsat să clocotească la foc mic timp de 2-3 minute după cre am stins focul.

Când se răcesc sosul și prăjitura putem însiropa cu ajutorul unei linguri pentru a putea pune pe toată suprafața tartei. Nu este prea mult sos, o să vedeți că absoarbe treptat tot, în mai multe etape. Se dă la rece pentru că este o prăjitură care cu cât stă mai mult la frigider cu atât devine mai bună.

Poftă bună !

Andra