Îmi place foarte mult toamna ! Poate e din cauză că sunt născută în acest anotimp, dar cel mai mult cred că din cauza plăcerii mele enorme de a gătii și mânca. După o vară în care salatele, fructele și înghețatele sunt bază, dorul de bucătăreală devine din ce în ce mai arzător așa că toamna devin creativă. Bogăția de legume și fructe de sezon mă ajută cu siguranță !

Supe și ciorbe de dovleac fac de foarte mulți ani, mereu cu ce am la îndemână prin frigider, mereu iese superbă…cred că pot să o fac doar din mirodenii și dovleac, fără nici o altă legumă și tot delicioasă o să iasă.

Iată cum m-am jucat de data aceasta :

Ingrediente 

1 kg dovleac cântărit după curățare

200 grame ceapă roșie (1 bucată)

250 grame cartof dulce (pentru că nu aveam morcovi)

100 grame țelină

6 grame ardei iute (1 ardei curățat de semințe)

           10 grame ghimbir ras (2-3 cm rădăcină)

3 căței de usturoi

150 grame roșie

2 litrii apă plată

30 ml ulei măsline/ulei cocos

1 linguriță sare

1 linguriță chimion măcinat

1 linguriță coriandru boabe

1 linguriță pudră turmeric

2-3 prafuri nucșoară (pentru asezonare, nu se călește)

1 linguriță boia afumată

                                                                    100 ml lapte cocos (opțional)

verdeață pentru asezonat

Am început prin a căli mirodeniile cu ceapa, ardeiul iute și țelina în ulei până s-a eliberat parfumul chimionului (mai puțin de 60 secunde) după care am adăugat cartoful dulce, ghimbirul, dovleacul, apa plată și am lăsat să fiarbă la foc mic. Când țelina și dovleacul au fost aproape fierte am adăugat și roșia, usturoiul și am mai lăsat 5 minute la fiert. Am așteptat să se răcească puțin fiertura ca să o mixez în robot, apoi am adăugat laptele de cocos . Am servit supa asezonată cu verdeață din belșug, boia iute și puțină nucșoară.

Toamnă delicioasă !

Andra