Chec cu pere, nuci și rozmarin, nici dulce, nici sărat, excelent ca aperitiv dar și ca desert sau gustare, minunat la cafea sau ceai, pachețel pentru școală sau birou. Este poate cea mai reușită invenție culinară de anul trecut, realizată într-o perioadă în care nu îmi mergea blogul, așa că am rămas datoare cu postarea ei.

Am preparat-o live la ultimul atelier fără gluten din noiembrie și a plăcut tuturor, iar parfumul ei este de poveste !

Este fără gluten, dar se leagă bine datorită perelor rase și se face și repede, la fel de repede cum se și mănâncă aș zice .

Ingrediente ( formă de 26×13 cm)

250 gr. făină orez

100 gr. făină năut

200 gr. pere rase

70 gr. nucă mărunțită

2 linguri rozmarin uscat

1 linguriță sare

1 lingură zahăr cocos

1 plic praf copt

3 prafuri nucșoară

1 linguriță amidon porumb

80 gr. ulei sâmburi struguri

1 lingură făină in

100 gr. apă minerală (poate și mai mult dacă nu sunt zemoase perele)

sare grunjoasă, zahăr cocos, felii de pere și rozmarin pentru ornat checul

         Începem prin a rade perele, mărunțin nuca, apoi amestecăm făinurile, praful de copt, rozmarinul, sare, zahărul, nucșoara, amidonul, nuca și făina de in bine de tot într-un castron mare. Transferăm amestecul de făinuri în robot și începem să adăugăm uleiul, perele rase și apa minerală până obținem o compoziție groasă și umedă. Dacă nu este umedă și alunecoasă mai adăugați apă până devine ceva mai groasă decât compoziția unor brioșe care se toarnă în forme.

Folosim hârtie de copt dacă coacem în tavă de chec metalică, iar dacă folosim silicon adecvat coacerii , ungem forma cu puțin ulei de cocos sau tot cu ulei de sâmburi struguri.

Compoziția se așează în formă cu ajutorul spatulei, se compactează prin apăsare, lovire ușoară de blatul de lucru, pentru a nu avea goluri în aluat. Deasupra așezăm feliuțe subțiri de pere, câteva perle de sare grunjoasă, puțin zahăr de cocos, rozmarin și stropim cu puțin ulei pentru a nu se arde perele. Împingem cu mâna decorul ca să intre puțin în aluat și dăm la cuptorul preîncis, 180 grade C timp de 35-45 minute. Perele se vor carameliza ușor deasupra iar scobitoarea va fii ușor umedă , dar nu cu resturi de aluat la scoatere. Lăsăm să se răcească înainte de a scoate din formă și felia.

Poftă bună și inspirată în alegeri să aveți tot anul !