Legume coapte în crustă de orez sau fulgi de ovăz inspirată de cunoscuta Shepherds pie . Nu sună prea bine Plăcinta Ciobanului în traducere și nici nu te trimite cu gândul la ceva anume….ciobanii noștrii nu prea mâncau astfel de plăcinte cred.

Shepperds Pie este o mâncare tradițională englezească, de obicei cu legume și carne, seamănă oarecum cu o tocăniță sau musaca, având deasupra un strat de aluat sau piure de cartofi. Este o plăcere să spargi crusta de aluat sau cartofi și să dai de umplutura aromată plină de sos.

În prima fază îmi propusesem să pun legumelor un strat de mămăligă deasupra, dar m-am răzgândit pentru că mi-a fost lene de atâtea etape, deși mămăliga rumenită la cuptor este foarte bună.

Am mai folosit foile de orez pentru pachețelele de primăvară la cuptor și știam că sunt foarte ok, iar fulgi de ovăz am tot folosit la prăjituri așa că am decis că este mult mai simplu și cu siguranță gustos.

Ingrediente (un vas mare yena și 2 ceramice mici)

300 gr. vânătă decojită

300 gr. dovlecel zuchini

150 gr. morcovi

300 gr. sfeclă roșie

250 gr. ardei kapia

200 gr. ceapă roșie

6 căței de usturoi

5 linguri ulei măsline

2 linguri ulei măsline cu chilli

1 lingură sare Himalaya

5 linguri sos roșii

1 lingură boia afumată

100 ml vin roșu demisec (opțional)

frunzele unei crenguțe de rozmarin proaspăt

aproximativ 300 ml apă plată (depinde de vasele pe care le folosiți)

50 gr. fulgi ovăz

1 linguriță cimbru uscat

4 foi de orez

 

Am făcut o cantitate mare pentru că am vrut să folosesc multe legume și să nu mai am grija gătitului două zile, iar la noi în casă când ceva este foarte light și gustos se evaporă în ciuda cantității.

Am feliat legumele rondele subțiri și julien (din cuțit) și le-am amestecat într-un lighean încăpător. Am adăugat sarea, uleiul, vinul, rozmarinul, boia și pasta de roșii și am lăsat ligheanul acoperit, la frigider, aproximativ o oră.

Am preîncins cuptorul la 180 grade C și am început să aranjez cât de uniform se poate legumele. Am adăugat apă în fiecare vas cam până la jumătatea legumelor. Am presat cu mâna pentru a vedea dacă este suficient lichid. Deasupra celor din vasul de yena am pus fulgii de ovăz pe care i-am stropit cu puțin ulei de măsline și puțin cimbru uscat, am presat cu mâinile și am trecut la foile de orez.

Am scufundat în apă călduță prima foaie de orez pe care am pus-o deasupra legumelor iar marginile foii le-am împins în interiorul tartei. Am presărat puțin cimbru și am pus și a doua foaie de orez hidratată. Am stropit cu ulei și am trecut la al treilea vas.

Le-am lăsat la cuptor 45 minute, 180 grade C. Cele cu foi de orez s-au făcut mai repede, fiind și mai mici și mai joase. Cea cu fulgi de ovăz a rămas în cuptorul încins, după oprire, ca să se mai rumenească.

Am servit cu vlăstari și salată verde.

Parfumate și de satisfăcătoare !

Andra