Frigărui de tofu cu pesto de nuci pentru că am vrut să fac ceva special, pentru mine, să mă răsfăț într-o perioadă mai dificilă. Ai mei nu sunt iubitori de tofu, nici eu de altfel, nu îmi place decât cu multe mirodenii pe lângă el. Ei bine aceste frigărui coapte sunt super speciale și au plăcut și acasă, deci nu au fost doar pentru mine. Nu m-am supărat, ba din contră. Este o mare fericire să vezi că datorită creativității își schimbă gustul și cei mai mofturoși.

Pesto a fost mai mult decât suficient, a rămas și pentru zilele următoare. A fost minunat pe pâinici crocante cu roșii și ardei iute.

Ingrediente

  2 pachete tofu  

1/2 sticlă sos soya

2 cm ghimbir ras

2-3 lingurițe susan

2-3 linguri ulei măsline sau susan, arahide

bețe frigărui

                                                                                    Sos pesto 

100 gr. nuci ușor rumenite în cuptor

30 gr. frunze busuioc

1 legătură pătrunjel

2 căței de usturoi

150 gr. apă plată

20 gr. capere în oțet de la borcan

sucul unei 1/2 lămâi

        Am feliat fiecare pachet de tofu in câte 5 bucăți, am înfipt bețele de frigărui umezite înainte și le-am așezat într-o tavă potrivită. Am turnat sosul de soya, am ras ghimbir pe deasupra și le-am lăsat la marinat 30 minute. La jumătatea timpului am întors pe partea cealaltă frigăruile pentru a se îmbiba bine de tot.

Pe o farfurie întinsă am pus susanul și am presat frigăruile pe fiecare parte pentru a se acoperi de susan. Le-am așezat frumos într-o tavă de cuptor, pe hârtie, am stropit cu ulei de măsline aromat și am dat la cuptorul preîncins la 150 grade C până s-au rumenit. Aproximatix 15-20 minute, depinde și de cuptor. Bețele de frigărui se pot arde, de aceea le-am umezit înainte de a le înfinge în tofu.

Cât timp au fost la cuptor am făcut și pestoul. Nucile fuseseră deja rumenite timp de 10 minute în cuptor, se poate face și cu ele raw, hidratate înainte. Eu am avut chef de aroma lor coaptă.

Am pus toate ingredientele pentru pesto în robot și am blenduit până am obținut consistența de sos. dacă vi se pare prea gros mai adăugați apă, este bine să fie destul de lichid pentru frigărui. Și aici depinde de puterea robotului pe care îl folosiți.


Știu controversele legate de tofu, am tot oscilat între tabăra care îl blamează și cea care zice că este minunat. Înclin să cred că minunat este cel de la mama lui, din Asia, dar cum nu trăiesc acolo, am ales să mă folosesc din când în când și de cel de aici. Atâta timp cât nu este ceva permanent, zilnic, în alimentația mea, ci doar ocazional nu poate să facă rău. Așa că mă păstrez neutră în orice  TOFU dezbatere !

Zile armonioase !

Andra