Cheesecake sărat din cartofi dulci și conopidă, delicios și rapid de făcut, foarte potrivit pentru mesele între prieteni de weekend sau sărbători. Merge atât ca aperitiv cât și ca fel principal pentru că este sățios.

Eu am o pasiune pentru cartofii dulci, mi se pare că dulceața lor se armonizează perfect cu o mulțime de mirodenii, iar textura lor fină, cremoasă înnobilează preparatul din care fac parte.

Aveam de mult în gând să fac un cheesecake sărat, iar provocarea Nairns dată de cei de la Unicorn Naturals a venit la fix.

Să vă povestesc puțin despre acești delicioși biscuiți, fără gluten :

Nairn’s este un brand scoțian cu tradiție și experiență, care, timp de mai bine de un secol și-a câștigat, prin calitatea deosebită a produselor, atât recunoașterea, cât și aprecierea consumatorilor de produse sănătoase și de calitate din întreaga lume. Produsele Nairn’s sunt alimente din ovăz integral de cea mai bună calitate, provenit din zona de graniță a Scoției, loc recunoscut pentru clima perfectă creșterii complet naturale, fără pesticide, a acestui tip de cereale. Ovăzul reprezintă o foarte bună sursă de carbohidrați sănătoși, complecși, conținând, de asemenea, cantități însemnate de proteine, grăsimi și fibre. În plus, acesta conține minerale (mangan, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc) și vitamine (B1, B5, B9). De asemenea, în mod natural, dacă nu este contaminat de la alte culturi sau în procesul de producție, ovăzul nu conține gluten. Mai mult, acesta are și o componență nutritivă echilibrată (70% carbohidrați, 15% proteine și 15% grăsimi), 100 de grame de produs conținând 389 de calorii. În consecință, ovăzul este considerat a fi unul dintre alimentele cele mai dense în nutrienți, net superior grâului sau altor cereale.

Prin ce se diferențiază produsele Nairn’s?

  • Sursă de energie – ideale pentru persoanele ocupate;
  • Conferă senzația de sațietate pe durata întregii zile – te ajută să sari peste snack-urile nesănătoase dintre mese;
  • Ajută la menținerea unui echilibru al nivelului zahărului din sânge – lucru extrem de important pentru menținerea unei stări optime de sănătate;
  • 100% Natural – nu conțin uleiuri hidrogenate, organisme modificate genetic, coloranți, potențiatori de gust, conservanți sau alte chimicale.
  • De asemenea, pâinicile și crackerșii nu conțin zahăr adăugat, iar biscuiții conțin cu până la 45% mai puțin zahăr decât produsele similare.

Produsele Nairn’s  au în portofoliu 3 tipuri de produse, acestea fiind pâinicile (oatcakes), biscuiții și crackerșii, la care se adaugă și fulgii din ovăz integral (porridge). Pâinicile (turtițele) din ovăz reprezintă pâinea tradițională scoțiană, fiind amintite în documente începând cu anul 43 d.H. Astăzi, acestea sunt foarte apreciate peste tot în lume, atât pentru gustul plăcut, cât și pentru calitățile lor nutriționale. La rândul lor, înlocuitorii de pâine Nairn’s (pâinicile și crackerșii) se regăsesc sub 3 game diferite (organică, clasică sau fără gluten), fiecare dintre acestea având diferite sortimente. Una dintre gamele cele mai apreciate este cea a produselor fără gluten (pâinici, biscuiți și crackerși), aceastea fiind votate cele mai bune produse făra gluten din Marea Britanie.

În afară de gustărele sărate de la școală, drumuri prin oraș sau acasă, la televizor , acești biscuiți sărați înlocuiesc lejer pâinea. Orice pate vegetal, hummus, brânzică de caju, gem, dulceață, zacuscă  merge excelent servită pe ei. Ba chiar arată și foarte bine, faci un platou de aperitive mini bites super apreciat în doi timpi și trei mișcări cu ajutorul lor ! Tot așa vor și dispărea din platou, vă asigur.

În cazul unui cheesecake nu stă treaba chiar așa de simplu, dar cu siguranță merită puțin efort.

Ingrediente

2 pachete de Nairns Whole Grains (137 gr. x 2)

100 ml ulei sâmburi struguri

60 ml vin roșu

1.2 kg cartofi dulci fierți (cântăriți cruzi, în coajă)

50 gr. capere din borcan

3 fire ceapă verde tocate mărunt

3 căței usturoi

1 ardei iute verde de 18 gr.

3 cm ghimbir ras

1 linguriță rasă de sare

1/2 linguriță turmeric

80 gr. lapte cocos

1/4 linguriță chimion

2-3 prafuri nucșoară

80 gr. conopidă

 

Am râșnit biscuiții, i-am amestecat cu vin și ulei și am presat compoziția într-o formă de 24 cm cu inel culinar detașabil, cu foaie de copt la bază.

Cartofii dulci, fierți, au fost blenduiți cu mirodeniile, ghimbirul și laptele de cocos până au devenit un piure fin. Am adăugat în el și ceapa verde tocată, caperele, usturoiul și ardeiul iute, am amestecat cu atenție pentru a se regăsi în toată compoziția. Am așezat peste blatul de biscuiți, iar pe deasupra am pus de jur-împrejur floricele de conopidă. Am stropit cu puțin ulei, sare, cimbru și turmeric conopida și am dat la cuptor.

S-a copt foarte repede, aproximativ 20 minute la 180 grade C. Am lăsat-o la răcit înainte de a desface inelul culinar.

Atât de fină, cremoasă și aromată ! Merită încercat !

PS : biscuiții se pot achiziționa din magazinele Carrefour, Mega Image, Kaufland, DM, Bebe Tei și Naturalia sau online, pe www.AlimenteSpeciale.ro și pe www.Unicorn-Naturals.ro.