Cum pe masa romanului de sărbători, la loc de cinste se află întotdeauna şi salata boeuf va voi prezenta o reţetă de maioneză raw foarte bună şi uşoară. Nu trebuie să o folosiţi neapărat la o salată raw, merge foarte bine şi la clasica salată cu legume fierte şi cărniţă. Îi va da multă lejeritate şi o aromă proaspătă. Ar fi bine ca măcar oul crud (cu mult ulei) să îl scoatem din combinaţia salatei clasice.

Ingrediente (500 grame):

– 170 grame morcovi (3 morcovi măricei);
– 50 grame rădăcina pătrunjel (1/2 rădăcină mare);
– 100 grame ţelină (1/2 ţelină medie);
– 70 ml suc lămâie (2 lămâi);
– 50 grame caju hidratat (opţional);
– 100 grame ulei măsline;
– 1/2 linguriţă sare (după gust).

1. Se pun rădăcinoasele tăiate cubuleţe (rase dacă nu aveţi Thermomix) în bolul de mixare;
2. Se adaugă şi zeamă de lămâie, sarea;
3. Procesăm 1 minut şi 30 secunde/treaptă 10 – timp în care adăugăm treptat şi uleiul (prin orificiu);
4. Dacă nu vă mulţumeşte consistenţă adăugaţi caju şi mai blendati timp de 1 minut/treapta 10.

Cum este o maioneză din rădăcinoase consistentă nu are cum să fie foarte fină şi elastică, de aceea se poate adauga caju-ul care ajută pasta să fie mai cremoasă. Gustul în schimb este acelaşi, iar atunci când se amestecă cu legumele nu o să deranjeze textura diferită.

Legumele pe care le folosesc eu la salata boeuf raw sunt: mazăre congelată, porumb congelat, ţelină, morcov, ardei gras şi castraveţi muraţi în gospodăria proprie. Crăciunul acesta voi pune şi măsline inspirată de salata Elenei de la Reţete cu Gust (şi pentru că îmi plac foarte mult), aşa că puteţi să improvizaţi şi să puneţi ce legume doriţi. Maioneza aceasta seamănă izbitor de mult cu cea clasică, astfel că datorită ei orice combinaţie de legume tăiate mărunt vă trimite cu gândul la salata boeuf.

Sfatul meu: nu spuneţi nimănui că legumele sunt crude nu îşi vor da seama oricum).

În ciuda agitaţiei din oraş eu va doresc zile liniştite!