Ieri am descoperit un fel nou de chifteluţe semi-raw delicioase care arată senzaţional. Am avut o serie la cuptor şi o serie la deshidrator. Ambele au ieşit la fel de bune, cele de la cuptor mai zemoase în interior şi cu susanul rumenit (ca la covrigi), iar cele de la deshidrator mai uscate în interior şi cu gustul mirodeniilor accentuat. Ingredientele sunt foarte la îndemână aşa că va împărtăşesc cu drag experimentul meu:

Ingrediente :
– o conopidă de dimensiune medie;
– o sfeclă roşie (medie);
– 3-4 morcovi mici;
– 1 ceapă albă;
– 1/2 ţelină;
– 1 ardei gras roşu;
– 1 cană fulgi de ovăz;
– 3 linguri ulei măsline;
– cimbru uscat;
– mărar uscat;
– 2 linguri sos soya;
– boia dulce;
– 2 prafuri piper cayenne;
– 1 legătură verdeaţă tocată mărunt (eu am avut pătrunjel);
– seminţe de susan şi negrilică pentru îmbrăcat chiftelele.

1. Începem prin măcinarea parţială a fulgilor de ovăz (nu trebuie să fie făină), deşi cred că merge foarte bine şi dacă îi lăsăm intacţi;
2. Trecem la blenduitul legumelor (fără legătura de verdeaţă), după care adăugăm treptat şi uleiul, sosul de soya, mirodeniile – vom obţine o pastă destul de lichidă;
3. Amestecăm pasta de legume cu fulgii de ovăz-amestecul va arată precum carnea tocată cu legume de la chiftelele tradiţionale;
4. Punem şi verdeaţa tocată mărunt şi eventual mai multe condimente – după gustul fiecăruia (compoziţia trebuie să fie gustoasă);
5. Facem biluţe din compoziţie pe care le dăm prin susan şi negrilică (într-un castron am amestecat o 1/2 cană seminţe susan cu 1/2 cană negrilică);
6. Le aşezăm pe tava deshidratorului sau în cea de cuptor (cu hârtie de copt) şi le lăsăm să se facă – 45 minute la cuptor ( 180-200 grade ) şi 8 ore la deshidrator.

Sper să vă placă la fel de mult cum mi-au plăcut şi mie .

Weekend plăcut !