Tort snickers raw, cu hrișcă …..știu e un fel de modă să găsești înlocuitor  sănătos pentru dulciurile binecunoscute din comerț, când de fapt nu este nevoie de așa ceva. Dulciurile raw sunt delicioase, sănătoase și apreciate chiar și fără aceste  pseudo-denumiri. Așa că vorbim despre un tort delicios cu nuci pecan, curmale și hrișcă ca să fie mai ușor de digerat.

tort feliat snickers

L-am făcut pentru că am aflat că o să avem musafiri interesați de alimentația raw, dar dependenți de batoanele dulci din comerț. Așa că după ce am cercetat rețetele de pe primele două pagini google am decis ingredientele.

Blat

– 100 grame hrișcă făcută făină

– 50 grame caju hidratat

– 100 grame miere Deboraw

– 1 lingură mesquite

– 70 grame cacao (și carob)

Hrișca nu am hidratat-o, am amestecat-o direct cu caju-ul în robot. După ce am fărâmițat nucile în robot am adăugat și mierea, mesquite și cacao+carob. Dacă nu se leagă prea bine puteți să adăugați 2-3 linguri de lapte vegetal.

Strat caramel

– 200 grame curmale moi

– 100 ml lapte vegetal

– 1/2 linguriță sare

– 150 grame nuci pecan coapte ( la 180 grade timp de 5 minute pe hârtie de copt)

– 1/2 linguriță scorțișoară

– 1 linguriță tărâțe psyllium

Dacă nu aveți curmale moi este bine să le hidratați măcar 20 minute în lapte, la mine nu a fost nevoie. De asemenea dacă nucile pecan vi se par prea grele sau prea scumpe puteți să folosiți arahide, alune de pădure sau nucă românească. Nu uitați să le sărați pentru că doar așa vor avea gustul acela specific batoanelor sau al caramelului sărat.

Se mixează curmalele cu laptele, scorțișoara și psylliumul până rezultă o cremă dulce și aromată pe gustul nostru. Separat mărunțim nucile coapte și sărate și le adăugăm în crema caramel.

Mie mi-a plăcut la nebunie acest strat sau topping, o să îl tot folosesc de acum la dulciurile mele.

Strat ciocolată

– 100 grame unt cacao topit

– 100 grame cacao+carob

– 30 grame sirop agave

Ciocolata nu mai este un secret pentru nimeni, se poate înlocui untul de cacao cu cel de cocos, se pot adăuga arome. A mea a avut mentă  (frunze proaspete mărunțite) pentru că tocmai făcusem câteva tablete și îmi mai rămăsese extra. Este un strat destul de consistent, nu doar o crustă de ciocolată. L-am adăugat în forma detașabilă (22 cm), peste stratul de caramel neîntărit încă.

Am dat la congelator pentru 2 ore după care am desfăcut forma, am mai adăugat câteva nuci pecan pentru decor și am așteptat să aibă temperatura potrivită felierii și gustării.

Rezultat – tort ciocolatos, crunchy și foarte sățios. Bun,bun !

Nu uitați de întâlnirea de la Satya din 15 octombrie cu preparate din dovleac –vezi aici .

Toamnă aromată !

Andra

snickers sectiune