Acaraje este un preparat asemănător falafelului, având influențe africane, făcut din boabe de fasole formate într-o bilă și prăjite în ulei de palmier. După ce este prăjit este folosit precum o chiflă fiind tăiat în două și umplut cu paste precum vatapa (creveți,alune,lapte de cocos).

Am văzut acest preparat la o emisiune culinară și mi-am setat imediat intenția de a-l reinventa. Evident am renunțat la prăjit, a ieșit minunat la cuptor, am înlocuit făina albă cu făină de mei, l-am făcut picant, i-am adăugat verdeață și l-am servit cu un dressing foarte răcoritor.

Cele 15 chiftele s-au evaporat de pe masă deși eu mă gândeam că sunt și pentru cină.  Sunt minunate, o să vă placă cu siguranță. Pentru mine devin cele mai bune în topul tuturor chiftelelor, burgerilor sau falafelilor vegani, raw vegani încercați până acum. Iar ingredientele sunt atât de accesibile încât merită repetate.

chiftele fasole

   Ingrediente 

                                               450 grame fasole pestriță fiartă (merge orice fel de fasole)

1 ardei iute dimensiune medie

70 grame ceapă roșie (1 bucată ceapă măricică)

3 căței usturoi

1 linguriță rasă sare

1 lingură cimbru uscat

1 lingură paprika afumată

50 grame făină mei

3 linguri ulei floarea soarelui sau măsline

2 linguri sos roșii

1 legătură mărar + 1 legătură pătrunjel la final

Se pun toate ingredientele (fără verdeață) în robot și se amestecă până se formează o pastă omogenă. O răsturnăm într-un castron  și încorporăm verdeața tocată mărunt. Cu o lingură mare umedă și dacă e posibil lunguiață luăm compoziție pe care o așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt. Mai aranjăm chiftelele cu mâna sau lingura umedă ca să arate frumos. Trebuie să nu uităm ca le vom folosi precum chiflele, le tăiem și umplem cu dressing. Le coacem 30 minute la 200 grade, cuptor preîncălzit. Sunt gata când se dezlipesc cu ușurință de pe hârtie, fără pericol de rupere a chiftelei (valabil cam pentru toate chiftelele coapte).

Dressingul a fost încropit din ce aveam prin casă și a ieșit minunat, dar este mereu loc de mai bine așa că vă rog veniți cu idei minunate.

Dressing 

100 grame porumb

2 roșii cubulețe mici

1 linguriță rasă mentă uscată

2-3 prafuri de coriandru măcinat

2 linguri ulei măsline

1 lingură oțet balsamic

2 prafuri sare

Se amestecă toate ingredientele într-un castron și se lasă măcar 30 minute pentru a se combina și absorbi toate aromele.

falafel brazilian

Servirea după secționare și umplure cu dressing  s-a făcut în frunze de salată verde. Street food brazilian în stil sănătos direct la voi acasă.

Pentru alte preparate minunate și sănătoase, discuții interesante despre alimentația vegană, raw-vegană, detox, imunitate și reechilibrare vă aștept la atelierul din data de 21 ianuarie de la Satya . Detalii aici .

Neapărat să îmi ziceți părerea voastră ! Pupici !

Andra