Budincă de lămâie vegană, fină și aromată, perfectă pentru servit la cupe sau pentru prăjituri și torturi vegane dintr-un ingredient banal și foarte sănătos – MEIUL. Deci avem și un bonus – este FĂRĂ GLUTEN. Se face foarte simplu, eu o să mă mai joc cu ea cu siguranță, o să folosesc baza ei și pentru alte arome (vanilie, cacao, cafea etc.) și dacă descoperiți înaintea mea alchimii noi vă rog să mă anunțați. O mică atenționare însă – meiul devine amar în cantități mari , așa că aveți grijă dacă dublați cantitățile. E bine să îl folosiți combinat cu alte făinuri în preparate dulci .

Eu am folosit limonadă îndulcită cu agave (foarte dulce) pentru că aveam surplus și cum nu țineam pasul cu băutul ei trebuia să o folosesc la ceva. Cu siguranță merge și cu zeamă de lămâie și coajă bio plus mai mult lapte vegetal sau apă. Să nu vă fie frică că o stricați pentru că se întărește pe foc, amestecând continuu, exact ca la plicurile de budinci pe care cu toții le-am încercat la un moment dat iar dacă vi se pare că este prea lichidă crema (deși nu prea are cum din cauza bicarbonatului) mai adăugați făină de mei sau puțin bicarbonat. Dacă este prea tare și elastică crema puneți suc lămâie, lapte sau apă , având grijă să măriți și cantitatea de îndulcitor. Mie mi-au ieșit 3 cupe precum cea din poză din cantitățile de mai jos, suficient și pentru un tort sau prăjitură de dimensiune medie – aproximativ 800 gr.- 1 kg.

Ingrediente 

70 grame făină mei

300 ml limonadă

100 ml lapte cocos

2 cm ghimbir ras

1 linguriță rasă bicarbonat

2 prafuri turmeric pentru culoare

1 lingură zahăr cocos (nu eram sigură de dulceața ei)

Budinca de mei cu lamaie

Eu am folosit Thermomixul, setând 15 minute, Varoma, viteza 2 și câteva pulsuri viteza 7-8 la început ca să se amestece bine ingredientele. A ieșit așa cum se vede în poză.

Pe aragaz puneți ingredientele uscate și adăugați treptat limonada, laptele, zahărul, turmericul etc., bătând cu un tel ca să nu se facă cocoloașe. Păstrați focul mediu și amestecați permanent cu o lingură de lemn până se întărește…cum se procedează la budincile plic.

Alături de parfumul și culoarea freziei a fost un desert exotic, vestitor de vară și vacanțe tropicale (sper eu). Și voi, nu ?

PS – duminică, 6 martie la ceainăria Santhe din Lipscani nr. 104 (unde au și mucenici home made moldovenești și în lichid) preparăm sushi raw vegan, supă Miso și parfait colorat , plus tema Sănătatea Intimă a femeii susținută de Delia de la Hrănătate. Detalii aici.

Joi, 17 martie la restaurant Satya avem concurs de bombonele raw cu premii surprize și preparăm Quesadilla fără gluten cu ciuperci, spanac/leurdă asezonată cu un sos iute exotic și înghețată de susan. Discutăm despre proteina vegetală, cum ne ajută să ne reglăm metabolșismul și să slăbim. Avem și ecxemplul și povestea Cameliei Roșu care a slaăbit anul trecut 50 kg cu regim vegetarian. Detalii aici.

Primăvară minunată să avem !

Andra