Am făcut aceste turte sau mini lipii (mai rigide) pentru quesadilla vegană de la ultimul atelier de la Satya . Sunt cam a 3-a încercare .deoarece eram setată să fac din făină de hrișcă ….dar au ieșit chipsuri, atât de tare s-au întărit după ce le-am scos din cuptor. Nu am vrut să folosesc nici drojdie, praf de copt sau bicarbonat pentru că am fost provocată…există oameni care au ajuns la un regim vegan din motive de sănătate și au interdicții la multe ingrediente folosite în această bucătărie. Au ieșit foarte bune așa că aceste pâinici sunt pentru cei cu regimuri restrictive .

Am folosit pentru prima oară făina de tapioca (am testat perlele în trecut…. și prefer budinca de chia) pentru că la o cercetare mai amănunțită în privința făinurilor fără gluten am aflat că tapioca ar ajuta la afânat și crescut, dar trebuie folosită în cantități mici. Am găsit făină de tapioca ecologică la Bebe Tei .

Ingrediente

70 grame făină orez

30 grame făină tapioca

100 grame făină mei

1 lingură tărâțe psyllium hidratate în 10 linguri apă

1 lingură semințe in puse la hidratat în aceeași apă cu psylliumul

1/2 linguriță sare

100 ml apă călduță

ierburi uscate/usturoi/chimen/turmeric/boia etc.

turte din orez si tapioca

Am lăsat semințele la hidratat aproximativ 20-30 minute după care într-un castron mare am amestecat făinurile uscate cu sarea și mirodeniile (eu am pus cimbru uscat si pudră usturoi), apoi semințele hidratate și apa. S-a format un aluat moale, curgător, precum cel de brioșe.

Pe foaia de copt am turnat cu lingura cercuri de dimensiune medie (cam cât sărățelele cu chimen de pe piață) și am dat la cuptor preîncălzit, 200 grade, pentru 20 minute. După 10 minute le-am întors pe cealaltă parte. Am văzut cum s-au desprins marginile de pe hârtie și am știut că trebuie întoarse.

Mi-a plăcut consistența lor, sunt foarte bune pentru servit chestii însiropate așa cum am gândit eu quesadilla, dar și pentru hummus, pate-uri salate etc.. Dar și goale ca gustare pentru drum, servici, școală, grădi mai ales că pot fi îmbogățite cu multe mirodenii și semințe.

PS – știți că sâmbătă, 2 aprilie vă gătesc un prânz complet și un tort pentru cină sau a doua zi în tabăra organizată de Hrănătate. Am nevoie de ajutor la pregătirea lui , ce ziceți ?

Vă îmbrățișez,

Andra