Crema de zahăr ars sau mai elegant creme brulee reprezintă un desert fin și ușor, apreciat de oricine. Așa este considerat  în varianta cu ouă, zahăr și lapte …..deci vegan și fără zahăr este …..fulg de nea, nu ? Gustul, textura sunt oricum la fel de bune, deci este un desert impecabil cu care vă puteți desfăta oricând .

Ar sta foarte bine ca desert pentru mesele încărcate ce urmează acum de Paști. Eu una nu am chef anul acesta nici  de pasca raw, nici vegană. Mă gândesc la cheesecake japonez, amandină raw sau desertul acum descris. Voi ce pregătiți dulce ?

Creme Brulee

Ingrediente (4 porții)

750 grame lapte vegetal (cocos și migdale am folosit eu)

60 grame Green Sugar /75 grame zahăr de cocos/50-65 grame melasă pentru că îndulcește mai mult…depinde de gusturi de fapt

3 picături esență naturală bergamotă (gust de citrice-opțional)

1 bețișor vanilie/bobiță tonka 

2 prafuri pudră turmeric

5 grame grame agar-agar (cu lingurița dozatoare, o linguriță)

2 linguri zahăr cocos (îndulcitorul ales) pentru sos

Punem într-o cratiță sau vas Thermomix laptele cu îndulcitor, turmeric, agar-agar, vanilie semințe și coaja, bergamota sau alte mirodenii care vă încântă (cardamon, ghimbir etc.), amestecăm bine cu un tel și lăsăm să dea în clocot (amestecăm periodic ca să nu se formeze cocoloașe). Eu am setat 8 minute, Varoma, viteza 2.

Turnăm compoziția în vase ceramice, pescuim bățul de vanilie/bobița de tonka și o lăsăm să se răcească 30 minute. După acest timp o introducem la frigider încă 30 minute ca să se întărească (înainte de frigider este lichidă). Dacă nu se întărește după 1 oră  de stat la rece înseamnă că nu ați pus suficient agar-agar. Nu-i nimic, se poate drege – se toarnă compoziția înapoi în cratiță și se mai adaugă puțin agar, se amestecă cu telul și se mai lasă pe foc câteva minute. Este bine să citiți instrucțiunile de pe ambalajul pudrei pentru că diferă modul de utilizare (cantitate pudră la cantitate lichid).

Cele 2 linguri de zahăr le-am presărat pe deasupra cremei întărite, distribuite în mod egal peste cele 4 forme ceramice și am încercat să le transform în crustă cu ajutorul unui arzător special pentru creme brulee…dar nu a ieșit . zahărul de cocos s-a topit și transformat în sirop deși am tot repetat operațiunea sperând că o să se întărească. Așa că după ce am degustat din prima formă am decis că trebuie răsturnată pentru a se scălda în sosul delicios de zahăr cocos topit (este identic cu sosul clasic de la crema….incredibil).

Creme Brulee

Atât de simplu și delicios ! Neapărat să încercați !

Că tot am vorbit de mesele de sărbători, vă aștept joi 21 aprilie, ora 19 la Satya cu un atelier tematic – Meniu Pascal Vegan (drob cu nuci și roșii uscate, chec fără gluten, ouă roșii false și năut crocant). Detalii aici. 

Zile senine, ușoare și armonioase vă doresc !

Andra