Pate-ul de linte roșie cu măsline și roșii uscate este absolut delicios. Nu știu de ce l-am făcut abia acum, după ani întregi de supe, dahl-uri, musaca și chiftele cu linte. Culmea este că am omis mirodeniile clasice rețetelor ayurvedice, libaneze sau turcești ….nu știu cum m-am putut abține de la turmeric, ghimbir, chimion pe care le ador dar uite că așa cum se întâmplă de obicei simplitatea câștigă. Așa că iată încă o modalitate de a mânca linte, astfel ca meniul vegetarianului/veganului să fie mereu divers și plin de proteină de calitate. Fiind fără mirodenii puteți să îl dați și copiilor mici sau celor mai mofturoși. Ceapa verde de deasupra a convins-o și pe mofturoasa mea mică.

Ingrediente

250 gr. linte roșie spălată

25 gr.- 10 jumătăți de roșii uscate

5 gr. – 3 căței de usturoi măricei

10 gr.- suc lămâie (1/2 lămâie mare)

1 linguriță de busuioc uscat

50 gr. măsline kalamon feliate

1/2 linguriță sare roz

1/4 linguriță piper cayenne (după gust sau se omite)

30 gr. ulei măsline

1 legătură pătrunjel tocată

2-3 fire ceapă verde

Pate linte cu măsline și pătrunjel

Punem lintea spălată la fiert cu 700 ml apă. Când începe să clocotească adăugăm sarea, usturoiul, busuiocul și roșiile uscate. Lăsăm să fiarbă la foc mic cam 15 minute. Dacă folosiți linte verde durează mai mult de obicei (20-25 min.). Transferăm ingredientele fierte în robot, adăugăm ulei, suc lămâie și piper și mixăm până obținem o pastă fină. Punem măslinele și pătrunjelul și mai amestecăm un pic. La servire asezonăm cu ceapă verde și mirodeniile preferate. Eu am pudrat-o cu boia dulce și sumac.

PS 1- varianta de tapenadă (pate) cu linte în bucătăria franțuzească este cu file de anșoa și capere. O să încerc și eu varianta aceasta, pentru că sunt fan capere, dar fără pește.

Vă anunț cu această ocazie că ne vom revedea la atelierele lunare într-o nouă locație superbă, VEG Studio – o căsuță a vegetarienilor care va găzdui multe evenimente frumoase, interesante și utile. Eu vă aștept de 23 mai, ora 19 cu drag, emoții și bunătăți. Detalii aici.

PS2- În retreatul de la Măgura avem zi cu meniu libanez, deci linte, falafel și salate specifice, tort festiv, multe sucuri colorate, supe creme, chifteluțe, sushi și pachețele de primăvară …4 zile de răsfăț culinar raw și vegan. Mai sunt câteva locuri așa că te poți înscrie aici.  Folosind codul de reducere AMORAW389 la înscriere beneficiezi de 5% reducere.

Mâncați sănătos !

Andra