Știți cu toții că proteina vegetală cea mai completă este quinoa, nu ? Dar nu mulți o agreează și aici mă refer la copii și bărbați în mod special. Nici nu mai știu de câte ori am auzit – Ce este terciul ăsta ? – indiferent că era dulce, sărat, super condimentat etc.. În chiftele a mers mereu, nici nu vroiau să știe ce intră în compoziția lor, dar eu chiar îmi doream să pot să îi fac să o mănânce și altfel, cu mai puțină muncă din partea mea. Ei bine cu această salată am reușit. Succesul se datorează în mare parte dressingului care este dulce-acrișor și foarte potrivit pentru multe alte preparate (pachețele de primăvară, dip pentru bețișoare de legume, sushi, spaghete raw sau din cereale, frigărui de legume și chiar preparate cu proteină animală). Vă recomand să încercați acest sos pentru că vă veți îndrăgosti de el, plus că se face foarte simplu și tine 3-4 zile în frigider. Trecem la treabă !

 Ingrediente salată (3 porții)

200 grame quinoa spălată bine și apoi fiartă

50 grame semințe susan negru și negrilică rumenite la cuptor

bobițele unei rodii

1 linguriță sare

   Dressing 

100 ml suc de grapefruit și lămâie (1 grapefruit și o lămâie)

5 grame usturoi (2 căței de usturoi)

30 grame curmale fără sâmburi (12 buc.)

1 lingură oțet balsamic/suc lămâie

sos de curmale sarat

 

Începem prin a spăla quinoa în 5 ape, după care putem să o tragem 2-3 minute la tigaia ceramică. Așa va avea un gust mai intens de nucă și nici nu se va face terci la fierbere. Cât timp a fiert quinoa (15 minute cu apă de 2 ori cantitatea ei, 500 ml) am pus și semințele de susan și negrilică la copt. Le-am ținut aproximativ 10 minute, pe hârtie de copt, până a început să miroasă a susan rumenit. Puteți să folosiți nucă sau semințe de dovleac, ce știți voi că este preferat de către mofturoșii casei sau ce aveți în plus prin cămară.

În caz că încă nu ați descoperit rodia se curăță cel mai bine scufundată într-un castron cu apă, rapid și fără mizerie.

Satala quinoa cu rodie si susan

Amestecăm toate ingredientele, adăugăm sare, eventual și câteva frunze verzi, vlăstari sau germeni și asezonăm cu dressingul rezultat din mixarea curmalelor cu usturoiul și sucul de citrice în blender.

Foarte fresh, aromată și consistentă. Bună pentru mic dejun, prânz, cină sau gustare.

PS – Ați început să vă planificați vacanțele, nu-i așa ? Ce ziceți de un alt fel de vacanțe anul acesta, sejururi din care vă întoarceți mai supli, mai sănătoși, relaxați, mai evoluați spiritual, cu direcții noi, încredere și armonie interioară ? Merită, nu o să regretați ! Fie că sunt 4 zile la munte – sat Măgura, Brașov – cu meniu vegan și raw, workshopuri de nutriție holistică și hrană vine, aromaterapie, cristaloterapie și qigong , 8 zile la mare de detox, pe o plajă încă sălbatică – Corbu – cu o mulțime de activități pentru corp și suflet  sau 6 zile de drumeții și fitness cu meniu proteic light în Apuseni  – veți fii cât se poate de fericiți că ați ales altfel de vacanță anul acesta !

Poftă bună și sănătate !

Andra