Supa de cartofi noi  cu lapte de cocos este atât de fină, diafană și cremoasă …până și copilul meu a remarcat acest aspect botezând-o  gălbenica-cremoșică. Se face și atât de simplu, plus că e păcat să nu profităm de cartofii noi preparându-i în cât mai multe feluri gustoase și atractive.

Cartofii noi sunt mai bogați în nutrienți și vitamine, dar și substanțe care ne energizează. Coaja cartofilor conține peste 50 de fitonutrienți cu efecte diverse asupra sănătății. O bună parte dintre aceștia sunt flavonoide, care protejează sistemul cardiovascular și inima. Vitaminele din complexul B pe care coaja de cartofi o conține protejează pereții arterelor și scad tensiunea arterială. În cazul cartofilor noi coaja nu trebuie curățată, este suficient să o spălăm bine.

Consumul de cartofi fierți, fără ulei sau unt, dar și de cartofi copți protejează stomacul și intestinele, calmând simptomele din gastrită și ulcer.

Deși conțin o cantitate mai mare de carbohidrați față de alte legume, cartofii noi sunt totuși indicați în dieta de slăbire, aceștia având un număr mai mic de calorii decât cartofii obișnuiți și totodată stimulând sațietatea.

Dacă sunteți persoane pofticioase, atunci cartofii pot reprezenta o soluție salvatoare pentru că sunt foarte sățioși și astfel după consumul lor apare rapid senzația de sătul, împiedicând consumul de alte alimente. Consumul de cartofi crește energia în organism și alungă starea de oboseală, accelerând metabolismul și arderile.

Odată descoperită am hotărât împreună cu Delia să o servim și în retreatul de la Măgura. Numai când mă gândesc la ce meniu avem în toate cele patru zile salivez .

Supa cartofi noi cu turmeric

Ingrediente ( pentru 2 litrii )

35 grame ceapă albă (1 bucată)

3 căței de usturoi (5 grame)

1/2 țelină (50 grame)

10 boabe coriandru

2 linguri ulei cocos

500 grame cartofi noi

1 lingură sare

1 linguriță rasă turmeric

3-4 prize piper alb

200 ml lapte cocos

1 legătură ceapă verde pentru asezonat

piper cayenne pentru servire

sumac pentru servire

ulei de migdale dulci Solaris

Am călit 2 -3 minute ceapa, usturoiul, bobițele de coriandru și țelina în ulei de cocos și 1/2 cană apă, după care am pus cartofii tăiați în cubulețe împreună cu 1 litru apă (nu am măsurat dar împreună cu legumele am ajuns la marcajul de 2 l al oalei). Am adăugat  turmericul, sarea ,piperul și am lăsat la fiert cât a fost cazul.
Se mixează supa, se adaugă laptele de cocos, ceapa tocată mărunt și se servește cu mirodeniile preferate. Cum eu simt nevoia de ceva acrișor și picant, mai ales că supa este dulce, am ales să îmi pudrez bolul cu sumac, cayenne și ulei de migdale.

Copilul a servit-o simplă, cu ceapă verde din belșug.

Delicii multe,

Andra