Tortul răcoros cu ciocolată, caise și vișine a fost făcut la sfârșitul mini vacanței de Rusalii de la Corbu pentru micul dejun final – cel mai delicios clar, deși nici budincile de mei sau hrișcă pline de fructe și mirodenii nu au fost de lepădat.

Blogul meu nu prea are rețete de tort pentru că eu le fac în funcție de inspirația de moment, cu gândul la oamenii care îl vor mânca, emoțiile care mi le transmit ei, nevoile lor afective și fizice …..e ca un fel de meditație actul meu de creare. Din acest motiv m-am îndreptat către gătitul pe comandă, în cercuri restrânse, personal chef ca să respect termenul profesional …, pentru a dărui și primi emoție prin munca mea.

Poza tortului este chiar de atunci, dar cantitățile vi le voi da pentru un tort obișnuit, formă de inel detașabil, 20 cm, adică un tort de 1 kg și un pic, în funcție de cât de multe fructe puneți. Nu am folosit mult caju, doar la creme, iar blatul este atât de pufos că aproape zici că este pandișpan copt.

Pentru cei interesați de forma dreptunghiulară a tortului din poză, vă spun că am luat-o de la Pepco , are dimensiunea de 25/25 cm și dacă faci tortul cât de înaltă este marginea detașabilă pot mânca lejer 20 persoane din el. Nu l-am cântărit, dar cred că are în jur de 3 kg. Deci este o formă de tort numai bună pentru petreceri pentru că se taie ușor în pătrățele mici și înalte.

  Ingrediente

crustă – 15o grame fulgi de cocos

              6 caise coapte și zemoase

              12 curmale moi

             1-2 lingurițe miere Deboraw  cu aromă de fagure

Se pun toate ingredientele în robotul cu lamă S și se mixează până obținem o pastă închegată și suficient de dulce pentru gustul nostru. Dacă este prea uscată putem adăuga caise sau suc de portocale, lapte vegetal. Fulgii de cocos oricum vor absorbi așa că este mai bine să fie cât mai umedă compoziția decât fărâmicioasă. Este foarte greu de stabilit un gramaj fix pentru că totul depinde de textura caiselor și a curmalelor. Întindem crusta în forma pudrată cu fulgi de cocos și o lăsăm la congelator până pregătim crema de caise.

Cremă caise – 150 grame caju hidratat

                         8 caise coapte și zemoase

                         2-3 cm ghimbir ras (după gust)

                         1/2 linguriță cardamon pudră

                         75 ml ulei cocos Republica Bio

                        1 linguriță tărâțe psyllium (folosesc mereu la cremele cu fructe zemoase)

                        2 linguri vârf miere aromată

                        1 căpăcel apă de flori de portocal (opțional)

                         sucul de la 2 portocale și o lămâie

                         1 mână de stafide la final

  Se pun toate ingredientele (fără stafide) în robot (merge și blenderul, cred că și Nutri Bulet) și se procesează până transformăm totul într-o cremă fină și aromată.  Îi adăugăm și stafidele și turnăm crema peste crustă. Lăsăm să se întărească 1-2 ore la congelator.

Crema cioco – 100 grame caju hidratat

                          100 grame pudră cacao

                          1 praf de sare

                          1/2 baton vanilie

                          75 ml ulei cocos

                          2-3 linguri miere

                         150 ml lapte cocos (sau orice alt lapte vegetal, suc portocale, apă)

                        1-2 mâini de vișine întregi

Mixăm toate ingredientele (fără vișine), potrivim după gustul personal și turnăm peste crema de caise întărită . punem și vișinele din loc în loc. Eu am presărat și zahăr de cocos  pe deasupra pentru că vișinele nu erau foarte dulci. Am mai lăsat la congelator încă câteva ore.

   Atât de aromat, dulce dar ușor și fresh numai bun pentru vară și caniculă. Să îl încercați neapărat !

   PS – următoarea tabără este la munte cu Gina Rizea instructor personal de fitness (pilates, aerobic cu nivel adaptat la grup), meniu proteic (ovo-lacto și pește dar și gustări dulci raw vegane), multe excursii prin Apuseni, karaoke, povești la foc de tabără. Detalii aici.

 Dacă nu ai timp de sport poate vrei să aflii cum poți rămâne tânără, fit, energică și sănătoasă cu ajutorul algelor în alimentația de zi cu zi. Rețete simple și delicioase de supă, pate, chipsuri, biscuiți și cioco raw sărată cadou din partea mea. Detalii aici .