Dacă am fi atenţi la pofte şi am şti structura alimentului pe care îl poftim, am cunoaşte substanţele după care „plânge” organismul nostru şi, în felul acesta, ne-am putea evalua starea de sănătate, astfel:

  1. Pofta de acru, de fructe acre, indică deficienţe enzimatice ale ficatului şi vezicii biliare. Pofta de unt, de smântână, de salate scăldate în ulei indică deficitul din organism a grăsimilor saturate.
  2. Pofta de sărat– de măsline, de murături traduce dezechilibre ale sării, ale tiroidei. Consumul excesiv de sare, însă, poate semnala un deficit important de sodiu, tulburare care intervine în transpiraţie, dar şi în deficienţe ale funcţiei tiroidiene.
  3. Pofta de ceva dulce traduce nevoia de crom pe care îl luăm foarte bine din broccoli, struguri, brânză, fasole boabe. Pofta de ciocolată reflectă nevoia de  magneziu, zahăr dar şi de cofeină naturală pe care le găsim în nuci, seminţe, legume, fructe, cacao, miere.
  4. Pofta de pâine, pâine prăjită traduce nevoia de azot pe care îl luăm din alimente bogate în proteine: quinoa, chia,  fasole boabe, nuci, soia , alge .
  5. Pofta de grăsimi (chipsuri), prăjeli, slănină, unt – traduce nevoia de carbon dar şi de grăsimi saturate pe care le luăm din grăsimi vegetale ( ulei cocos, ulei cacao, ulei susan etc. presate la rece) ca şi din fructe şi legume proaspete.
  6. Pofta de cafea sau ceai traduce nevoie de: fosfor pe care îl găsim în peşte, nuci, legume,  dar şi de sulf pe care îl găsim în gălbenuşul de ou, ardei roşii, usturoi, ceapă, etc.   
  7. Pofta de alcool, medicamente sau ceaiuri cu efecte relaxante traduc nevoia de: proteine pe care le găsim în, fructe de mare, nuci, ciuperci de calciu pe care îl luăm din muştar, ceapă, broccoli, legume, susan, napi etc., potasiu pe care îl luăm din măsline negre, cartofi, spanac, alge, verdeţuri amare etc.
        
  8. Pofta de gheaţă – nevoia de fier şi mangan pe care le găsim în peşte,  fructe de mare, verdeaţă, cireşe negre alune, nuci, arahide, ananas, coacăze negre.

           9.Pofta de lapte sau de ou poate semnala deficitul din corp al aminoacizilor, grăsimilor specifice, vitaminelor liposolubile şi a unor microelemente. Pofta de mâncăruri sărate traduce nevoia de cloruri
pe care le găsim în alge, țelină, roșii uscate, măsline, sare.

        10. Poftele din perioada premenstruală traduc deficienţe majore ale zincului pe care îl putem lua din alimentele verzi, fructe de mare, alge, rădăcinoase.

        11. Pofta de mâncăruri acide traduce nevoia de magneziu pe care îl găsim în nuci, seminţe, legume şi fructe proaspete.

          Uneori pofta de solide mai degrabă decât de lichide traduce nevoia acută de apă, corpul este deshidratat, suferă de sete.

           Senzaţia de foame permanentă traduce nevoia de siliciu, de tirozină, de triptofan pe care le găsim în nuci, seminţe, verdeţuri, legume şi fructe, în brânză, spanac, cartofi, stafide etc..

Cu o alimentație cât mai diversificată și mai puțin procesată termic, apă , soare și mișcare din belșug corpul nostru își va păstra echilibrul.

Evident există și o cauză spirituală a poftelor cât și emoțională deloc de neglijat. Cu toții am mâncat ciocolată de nervi sau din dezamăgire sentimentală…

Persoanele care tânjesc și preferă dulciurile se zice că nu au avut suficientă iubire în copilărie și încă o mai caută. Energetic mierea de tei este precum dragostea de mamă !

Cauza poftei exagerate de mâncare este frica și judecata personală. Ai nevoie de protecţie. Îţi judeci emoţiile.  Trebuie să înțelegi, să accepți că este bine să simţi, emoţiile tale sunt normale şi acceptabile, că ești în siguranță.

Cu dragoste de sine și mai ales toleranță, cu atenție la nevoile tale,  mâncarea se va limita la strictul necesar !

Pofta să vă fie ghid spre varianta voastră cea mai bună !

Andra