Salată digestivă – pentru că avem mare nevoie de așa ceva pe masa noastră, tot timpul dar mai ales de Sărbători. Este  o salată foarte aspectuoasă, gustoasă, o combinație neașteptată de arome cu care sigur veți impresiona musafirii. De ce digestivă ? Pentru că andivele sunt ingredientul de bază al acestei salate, iar aceste frunze crocante de culoare albă au proprietăți extraordinare ce trebuiesc exploatate.

Andivele nu există în stare sălbatică, ci se obțin prin forțarea plantei cicoare, să crească într-o obscuritate totală.
De la cicoare în trecut se foloseau numai frunzele tinere, mai puțin amare, pentru salate, iar restul plantei, inclusiv rădăcina, era destinată animalelor. De-a lungul timpului, cicoarea s-a transformat în două varietăți: una care furnizează frunze pentru salate și alta care se cultivă doar pentru rădăcina destinată producerii binecunoscutului înlocuitor de cafea.

În Italia se cultivă o andivă roșie rezultată din hibridarea a două soiuri de cicoare. Franța, Belgia și Olanda sunt cei mai mari cultivatori de andive. Noile metode de producție, inițial de iarnă, permit ca acestea să poată fi consumate pe tot parcursul anului. Deși există mai multe varietăți de andive, diferența dintre ele este minimă.
Pentru că se cultivă la întuneric, andivele sunt lipsite de clorofilă, de unde culoarea albă a frunzelor. Foarte fragile, acestea pot suferi modificări de aspect și gust, chiar imediat de la recoltare. Din această cauză trebuie cumpărate cât mai proaspete. Andivele expirate au bulbul mai puțin ferm și crocant, iar frunzele lor pot prezenta pete închise la culoare. Când andivele sunt supuse la lumină, frunzele încep să înverzească și devin amare. Deci aveți grijă când le cumpărați să fie cât mai albe.

Beneficiile andivelor 

Cu 15 kcal la 100 g, andivele sunt un aliment puțin caloric. Împreună cu țelina, spanacul și varza, fac parte din rândul legumelor care au calorii negative, adică organismul consumă cu digestia lor mai multă energie decât cea rezultată din asimilarea lor. În sezonul rece ești mai predispus la consumul de produse hipercalorice, de aceea andivele nu trebuie să lipsească din alimentația ta în aceasta perioadă.
Andivele sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. Ca și cicoarea din care provin, conțin inulina, o fibră solubilă bine tolerată chiar de un sistem digestiv delicat. Inulina stimulează dezvoltarea florei intestinale, fiind considerată un prebiotic.
Andivele aduc un aport ridicat de potasiu, mineral cu rol în reglarea presiunii arteriale. Conțin, de asemenea, cantități deloc de neglijat de betacaroten, antioxidant cu proprietăți benefice pentru organism.

Mai multe componente din andive, precum potasiu, acidul folic și mai mulți antioxidanți sunt substanțe cunoscute pentru beneficiile lor neurologice. Acidul folic este cunoscut pentru reducerea apariției bolii Alzheimer sau a declinului cognitiv. Potasiu este legat de un flux sangvin îmbunătățit de sânge către creier și de o cogniție mai bună, de o concentrare și de activitate neuronală mai bună. Un bol de andive conține 35% din doza zilnică recomandată de acid folic.

Înainte de folosire, se îndepărtează frunzele exterioare deteriorate și se spală. De obicei, o simplă spălare este suficientă pentru că nu cresc în pământ.
Gustul amar al andivelor tinde să se diminueze treptat, ca urmare a cultivării selective de hibrizi mai puțin amari. Totuși, preventiv, se pot tăia 2-3 cm din conul bazal, care concentrează substanțele amare. De asemenea, amăreala scade dacă sunt ținute timp de 20 minute în apa rece înainte de folosire.

Datorită modului specific de cultivare, andivele prezintă avantajul ca nu au nevoie de tratamente cu pesticide. Iarna, este de preferat să înlocuiești cu andive, măcar parțial, salata verde a cărei cultura în acest anotimp necesită cantități mari de pesticide.

Ingrediente

3 andive

3 portocale dimensiune medie

2 mâini de frunze busuioc

2 linguri semințe negrilică (chimen negru sau semințe de ceapă)

1/2 linguriță sare

2-3 prafuri de piper

Dressing

2 linguri muștar de casă de preferat

sucul unei lămâi

sucul de la 1-2 portocale

2 linguri ulei măsline

Tăiem frunzele de andive (spălate) pe lat în 3-4 bucăți, le punem într-un bol măricel pentru a putea amesteca. Portocalele se curăță de coajă, de partea albă și apoi urmărind nervurile tăiem pe lung pentru a obține felii de portocală fără pieliță (vezi aici cum ).

Adăugăm feliile cu zeama lor cu tot în bolul cu andive. Separat tragem la tigaie pentru 2-3 minute semințele de negrilică. Nu este obligatoriu, eu am vrut să accentuez gustul lor de ceapă. Rupem cu mâna sau tocăm și frunzele de busuioc după care amestecăm salata, colorată acum. Stropim cu ulei măsline și ne apucăm de dressing.

Într-un borcan mic amestecăm muștarul, sarea, sucul de lămâie și portocale, piperul (dacă nu avem un muștar prea iute). Punem capacul borcanului, răsucim bine și zdruncinăm până se omogenizează dressingul. Turnăm deasupra salatei cât dorim și servim.

Este excelentă ca garnitură pe lângă fripturele, pentru musafirii necorupți la vegetale încă. Măcar la cartofi să mai renunțe la voi în vizită, nu ?!?!

Dacă tot vorbim de mese îmbelșugate, sugestia mea de meniu festiv este aici. Dacă aveți nevoie de ajutor știți unde să apelați, dar până pe 20 decembrie. Livrările se fac pe 23 seara și 24 până în prânz.

Să vă fie de folos,

Andra