Chec din mălai și ovăz cu pere, mandarine și măr, absolut delicios, aromat și light. Este foarte accesibil ca ingrediente și desigur financiar, puteți folosi orice fructe aveți prin casă. Eu îmi propusesem să fie doar cu pere, ghimbir și cardamom, dar pe parcus m-a luat valul și am ajuns la altceva.

Consistența rezultată, fără să folosesc  făină de in sau psyllium, ou a fost foarte surprinzătoare. Adică știu că fulgii de ovăz se umflă și leagă, am o mulțime de rețete de chiftele în care fulgii sunt baza, dar la checul cu mălai chiar nu mă așteptam.  Cu asta chiar v-am convins să îl încercați, nu ?

Ingrediente

200 grame mălai Raftul Bunicii 

200 grame fulgi de ovăz măcinați

1 linguriță amidon

1 linguriță bicarbonat stins cu suc lămâie

1 praf sare

coaja unei lămâi

2 pere cu coajă cu tot (200 grame)

60 grame  zahăr melasă

100 grame miere

2 căpăcele apă de flori de portocal

1 linguriță pudră ghimbir

80 ml lapte cocos

2 linguri ulei măsline

2 mandarine pentru ornat

1 măr pentru ornat

scorțișoară pentru pudrat

Am amestecat ingredientele uscate într-un bol, inclusiv bicarbonatul stins și melasa. În robot am mixat bine de tot perele cu restul de ingrediente lichide după care am încorporat în amestecul uscat.  Făinurile fiind grunjoase trebuie avut grijă să se încorporeze complet. La început poate părea cam lichidă dar ovăzul va absorbi repede lichidul aluatului.

Am uns cu puțin ulei de cocos o formă cu inel detașabil și am turnat compoziția. Puteți folosi și tavă dreptunghiulară pentru ca apoi să tăiați cubulețe prăjitura. Am pus feliile de mandarină și măr de jur împrejur, le-am împins în compoziție, am pudrat cu scorțișoară și am dat la cuptorul preîncălzit, 180 grade C pentru 30 minute.

După ce s-a răcit, desfacem inelul și servim. Pe noi ne-a surprins și încântat. Să îmi spuneți cum vi se pare.

Zile aromate vă doresc !

Andra