Gustare dulce-nevinovată !!! Cred că este tot ce ne dorim noi mai mult, mai ales acum în ianuarie când trecem la dietă. Știu că e greu, te-ai obișnuit cu deserțele, ciuguleală, vizite, musafiri, ieșiri în oraș, mâncarea era ultimul lucru care îți lipsea… iar acum deși vrei din tot sufletul să mânânci cât mai ușor te apucă poftele. Secretul este să o iei ușor înapoi, introducând mese light, naturale, reducându-le astfel pe cele puternic calorice. Treptat-treptat o să ajungi și la 60-80% legume și fructe.

Acești crackerși sunt foarte simplu de făcut, sunt atât de fibroși și aromați, combinația de morcovi și ghimbir este adorabilă, dacă nu ai descoperit-o până acum trebuie neapărat să încerci. Merge să faci budincă de psyllium sau chia cu lapte vegetal sau suc de portocale, cu fulgi de ovăz sau cereale crocante la micul dejun. Este una din combinațiile mele preferate de iarnă.

Ingrediente

1 cană și 1/2 fulgi ovăz măcinați, făcuți făină în robot (350 gr.)

1 cană fulgi nemăcinați (200 gr.)

80 grame zahăr cocos

2 linguri stafide

1 praf sare

500 grame morcovi rași fin

2 linguri pudră ghimbir sau 4 cm rădăcină rasă

1 linguriță de scorțișoară

150 ml lapte vegetal sau suc portocale

200 ml apă plată

Începem prin a dizolva zahărul în lapte sau în apa plată prin încălzire ușoară. Într-un bol mare amestecăm făina de ovăz cu fulgii, morcovii rași, stafidele, ghimbirul, scorțișoara, sarea. Adăugăm treptat-treptat lichidele și încorporăm cu ajutorul unei spatule sau tel, lingură. Lăsăm 20-30 minute să se umfle fulgii de ovăz după care întindem compoziția în strat de 1 deget grosime, într-o tavă mare de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Este bine să nivelezi compoziția cu o spatulă umedă pentru a nu avea moțuri care se vor arde la cuptor. Cu un cuțit sau rotiță de feliat pizza trasezi pătrățelele.Dacă ai răbdare poți să faci direct biscuți rotunzi cu ajutorul unei linguri. Se vor coace mai repede pentru că sunt distanțați.

Coacem 30 minute la cuptor preîncălzit, 180 grade C, ventilație. În ultimele 10 minute scoți tava din cuptor, retrasezi liniile și întorci biscuiții pe partea cealaltă, eventual îi distribui în două tăvi ca să stea la distanță pentru a se usca în interior. Îi mai bagi la cuptor 10-15 minute, 150 grade C după care îi lași acolo, cu focul oprit până se răcește cuptorul.

Numai buni de luat la drum, servici sau școală ! Am făcut și varianta sărată, cu semințe, excelentă – aici  sau cu semințe, măsline și roșii uscate, cu gust de pizza- aici. 

Dacă vreți să renunțați la gluten de nevoie sau doar pentru că știți cât de inflamator este, vă aștept pe 11 februarie, la Kuxa Studio să gătim împreună – biscuți vegani fără gluten, foccaccia fără gluten, salată caldă, supă indiană cu găluști fără gluten și un desert afrodisiac la borcan ! Detalii aici. 

Un ianuarie sănătos și fresh să avem !

Andra