Prăjitura cu fructe și carob, fără gluten, din măciniș pentru lăptic de la Solaris este una dintre cele mai simple și dietetice prăji pe care le-am făcut vreodată. Este pentru segmentul copilași de pe la 1,6 ani până la adulți (cu intoleranțe sau nu) se poate face cu orice fructe vreți, sau fără, cu fructe uscate, mirodenii gen scorțișoară, ghimbir, vanilie etc.. Este foarte bună, un fel de negresă sau chec umed, nu s-a întărit a doua zi, ținută la frigider.

Eu sunt fan măciniș pentru lăptic de la Solaris, fie el din cereale sau migdale, vara trecută făceam clafoutis vegan cu el, foarte bun, simplu și rapid. Mă gândeam de atunci să încerc și cu cacao sau carob dar se pare că abia acum am reușit. Iată cum am procedat.

Ingrediente (8-10 porții)

100 grame zmeură sau căpșuni proaspete (le decongelați și scurgeți dacă este cazul)

200 grame cubulețe pară (1 buc.)

1 linguriță pudră ghimbir sau 2 cm rași fin (opțional)

1/2 linguriță pudră cardamom (opțional)

100 grame îndulcitor (eu am pus zahăr cocos și xilit= zahăr din sevă mesteacăn)

80 grame carob + 1 lingură cafeluță cicoare (opțional)

1/2 linguriță scorțișoară

160 grame lapte cocos

200 grame apă plată /apă minerală

o pungă (250 gr.) măciniș pentru lăptic mei și orez

50 grame migdale mărunțite/nuci

2 linguri unt arahide (opțional)

Am început prin a amesteca într-un castron fructele mărunțite, le-am pudrat cu mirodenii și le-am lăsat să se combine aromele. Ele o să mai lase oricum suc, pe care îl vei pune în prăjitură.

Separat am amestecat măcinșul cu îndulcitorul și carobul, apa și laptele, untul de arahide (poți să pui ulei din sâmburi de struguri, sau migdale, nucă, uleiul de cocos face ca prăjitura să se întărească ulterior, iar de legare nu ai nevoie) și la final am încorporat fructele pentru a nu le zdrobi prea tare.

Am uns o formă de silicon cu puțin ulei de cocos și am turnat compoziția. Deasupra am presărat și migdalele mărunțite pe care le-am împins cu mâna umedă în aluat pentru a nu se arde. Eu am folosit o formă de silicon brioșă, care implica răsturnarea prăjiturii la final, astfel că am gândit migdalele ca o bază/blat pentru ea. Dacă faci într-un vas de yena, formă de chec etc. poți să pui întâi nucile și apoi compoziția de prăjitură.

Am copt la 160 grade C, cuptor preîncălzit, timp de aproximativ 30 minute. Am făcut testul scobitorii, pentru că la suprafață pare că este gata foarte repede.

Am răsturnat-o pe farfurie când s-a răcit și i-am mai adăugat fructe. De frișcă de cocos nu mai aveam timp, dar tare bine ar merge. Poate reușiți voi să o asociați și cu frișcă sau înghețată raw.

V-am zis că pe 6 mai facem atelier fără gluten cu burgeri veggie și tartă cu fructe ?!?! Produsele fără gluten din Sorg sunt partenerii evenimentului unde vom prepara chifle fără gluten, chiftele coapte din sfeclă, brânză de migdale și sos thai. La desert preparăm  tarte dulci, cu blat  de quiche , cremă de vanilie vegană și fructe de sezon. Preparăm, degustăm și luăm acasă pentru toți cei dragi. Mai multe detalii aici. 

Zile delicioase !

Andra